Trump vil nekte muslimer innreise til USA

Reaksjonene er sterke etter Donald Trumps utspill om at USA må nekte alle muslimer innreise til USA inntil videre.

– Donald Trumps utspill er helt forvirret. Hans forslag er ikke seriøst, tvitret Jeb Bush, som i likhet med Trump kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Latterlig, mener guvernør Chris Christie, en annen av Trumps rivaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat, omtaler Trumps ideer som «kritikkverdige, fordomsfulle og splittende».

Ben Rhodes, som er utenrikspolitisk rådgiver i Det hvite hus, sier at forslaget strider mot amerikanske verdier, religionsfrihet og landets nasjonale sikkerhetsinteresser.

– Hat utenfor fatteevne

Trump sier i en uttalelse sendt til mediene mandag at meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep. USA bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, mener han.

– Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne. Hvor dette hatet kommer fra og hvorfor må vi finne ut av. Fram til vi kan fastslå og forstå dette problemet og den farlige trusselen det utgjør, kan ikke vårt land være offer for forferdelige angrep av mennesker som bare tror på jihad, og som ikke har noe fornuft eller respekt for menneskeliv, heter det i uttalelsen.

– Skal gjelde «alle»

Trumps kampanjeleder Corey Lewandowski ble spurt i en epost om innreiseforbudet skulle gjelde spesielt for innvandrere eller om det også skulle gjelde visa til studenter, turister og andre reisende til USA. Hans svar var «alle».

Litt senere sendte Trump ut en melding der han understreker at forslaget om innreiseforbud ikke skal gjelde for muslimer som allerede er bosatt i USA, men at det er viktig å være på vakt.

Trump leder fortsatt kampen om å bli republikansk presidentkandidat, men hans oppslutning blant republikanske falt 12 prosentpoeng på mindre enn en uke, ifølge en meningsmåling som ble publisert for en uke siden.

Nedgangen er den største for Trump siden han i juli tok ledelsen i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.