Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tredobling i antall skjenkebevillinger

De siste 30 årene har antall kommunale skjenkebevillinger blitt tredoblet, viser ny rapport.

I 1980 var det 2.500 skjenkebevillinger. I 2012 var tallet tredoblet til 7.500 bevillinger, viser rapporten Rusmidler i Norge fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Økningen er en naturlig konsekvens av at Norge er blitt mer internasjonalt, mener stortingsrepresentant Morten Wold (Frp), som sitter i helsekomiteen på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er lenge siden den norske forbudslinjen ble forlatt. Vi ser at trender fra andre land med mer kontinentalt forbruk kommer hit. Likevel er det strenge skjenkebestemmelser i Norge, sier han til Vårt Land.

Økt tilgjengelighet gir økt forbruk, påpeker han, men legger til at politikken er lagt opp slik at de som har problemer, får hjelp.

– De som misbruker alkohol, får tak i det uansett om det er to, fire eller tolv skjenkesteder i kommunene, påpeker Wold.

SYNSPUNKT: Alkohol i alle sammenhenger?

Generalsekretær Mina Gerhardsen i avholdsorganisasjonen Actis mener alkoholpolitikk bør vies større plass i høstens kommunevalg enn tidligere.

– Det er mye prat om skole og eldreomsorg, som jo er viktige temaer. Men alkoholpolitikk er også viktig. 1,5 million nordmenn sier de plages av støy, vold og utrygghet i forbindelse med utelivsfyll. Det er klart dette angår mange, også de som ikke er på utestedene, sier Gerhardsen.

Les også
Alkoholfri periode ga grunn til ettertankeRusfri dag
Les også
Ser skjult nød bak fasade av velstandJubileumsmarkering
Les også
Trosset spyttklyse
Les også
Øltørke i Danmark
Les også
Frelsesarmeen jubilerer