Svensk fredsforsker: Prisen viktig for hele regionen

Prisen er et briljant valg. Tunisia er den eneste overlevende blomsten fra den arabiske våren som fortsatt blomstrer, sier direktør Dan Smith i det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

– Men blomsten er under press, og det er ennå ikke sikkert at den overlever, sier Smith til NTB umiddelbart etter at Nobelkomiteen kunngjorde at den tunisiske nasjonale dialogkvartetten tildeles årets nobelpris for fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier at kvartetten derfor fortjener den internasjonale anerkjennelsen som prisen betyr.

– Vi har alle sett hvordan det er gått ellers med den arabiske våren. Kaos i Libya, undertrykkelse i Egypt og en brutal borgerkrig i Syria. Derfor er prisen en støtte til videre demokratisering i Tunisia, sier han.

Han understreker at prisen ikke bare er til støtte for demokratiseringen i Tunisia, men også er et signal til hele regionen.

Smith mener at prisen reflekterer det beste i nobeltradisjonene, men vil ikke uttale seg konkret om skiftet av ledelse i komiteen ligger bak årets tildeling.

– Jeg vet at noen har vært bekymret de siste årene over at prisen ikke alltid reflekterer disse tradisjonene, selv om noen klart gjorde det, sier han.

(©NTB)