Illustrasjonsfoto

Stortinget vil fjerne juryordningen i norsk rett

Flertallet på Stortinget ber regjeringen avskaffe juryordningen i lagmannsretten og erstatte den med meddomsrett. Dermed står en 128 år gammel rettstradisjon for fall.

Det er flertall for å kvitte seg med juryordningen etter at Fremskrittspartiet har endret standpunkt i saken, skriver Aftenposten.

Sammen med Høyre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet utgjør partiet flertallet som går inn for at en meddomsrett i stedet for en jury skal avgjøre saker i lagmannsretten. Målet med endringen er å styrke rettssikkerheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En forutsetning for at vi støtter meddomsrett er at rettens avgjørelser skal begrunnes. Det vil være det viktigste tiltaket på mange år for å bedre rettssikkerheten. Det er viktig for en eventuell ankesak at man vet hvorfor man er dømt eller frikjent, sier Ulf Leirstein (Frp), som sitter i Stortingets justiskomité. Juryen begrunner ikke sin avgjørelse.

Frode Sulland, som leder Forsvarergruppen i Advokatforeningen, mener derimot det vil være et stort tap for rettssikkerheten dersom juryordningen faktisk blir avskaffet.

– Med all vår felles erfaring fra alvorlige straffesaker har vi alltid sett juryen som den ordning som sikrer oss best mot uriktige domfellelser, og det er det viktigste kriterium på rettssikkerhet, sier Sulland.