NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt torsdag foredrag på Blindern i Oslo. Han ga uttrykk for bekymring for situasjonen i Øst-Ukraina. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stoltenberg retter pekefinger mot Russland

Harde kamper har igjen brutt ut i Øst-Ukraina. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener Russland har et spesielt ansvar for å redde våpenhvilen.

– Vi har sett meldingene om nye kamphandlinger i Ukraina. Det er en påminnelse om at våpenhvilen er veldig skjør. Det viktige er at alle parter respekterer våpenhvilen og trekker tilbake tunge våpen, og ikke minst at vi slipper til observatørene fra OSSE slik at våpenhvilen kan overvåkes, sa Stoltenberg da han besøkte Universitetet i Oslo torsdag.

Han fastholder at Russland spiller en spesiell rolle i dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Russland har et spesielt ansvar fordi de støtter separatistene og forsyner dem med tunge våpen, og Russland har også styrker i Øst-Ukraina, sa Stoltenberg.

Mange drepte

Torsdag ble det meldt om bruk av tunge våpen på begge sider i konflikten. Det ukrainske militæret hevder 80 prorussiske opprørere er drept i et angrep på byen Marjinka øst i Ukraina. Fem ukrainske soldater skal også ha blitt drept.

Kampene brøt ut natt til onsdag og er de første harde sammenstøtene på flere måneder.

Ifølge de prorussiske opprørerne har 14 separatister og fem sivile mistet livet. I tillegg skal 24 sivile og 86 av opprørerne ha blitt skadd, ifølge dem.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

– Det er stille i byen Marjinka nå, sier talsmann for det ukrainske militæret, Oleksandr Paranjuk, torsdag.

Ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere beskylder hverandre for å ha startet volden.

– Russland til stede

Stoltenberg sier til NTB at han ikke kan svare på om Russland har spilt en direkte rolle i den nye oppblussingen av konflikten. Men han påpeker at angrepene skjer etter flere måneder med styrkeoppbygging i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vi har helt entydig etterretningsinformasjon om, er at Russland er til stede i Øst-Ukraina, og at Russland har levert store mengder tunge, avanserte våpen. Det dreier seg om artilleri, luftvern og avanserte våpensystemer. De har forsynt separatistene i løpet av de siste månedene med over tusen enheter av denne typen tunge våpen, sier Stoltenberg til NTB.

Det er også russiske soldater inne i Ukraina, fastholder han.

– Det har vi fra våre etterretningskilder, men i tillegg er det nå også godt dokumentert fra åpne kilder, fra rapporter som er offentliggjort i Russland og fra intervjuer med familiene til soldater og soldater selv, sier Stoltenberg.

EU bekymret

EU er bekymret over situasjonen. Kampene i Marjinka er et svært alvorlig brudd på våpenhvilen, sier EUs talskvinne Maja Kocijancic.

Hun sier våpenhvilen må respekteres og alle tunge våpen trekkes tilbake.

Våpenhvilen forbyr tungt artilleri innen 50 kilometer fra frontlinjen.

– Det er stor sannsynlighet for at kampene skaper en ny spiral av vold og lidelse, sier Kocijancic.

Anklager Kiev for provokasjon

En talsmann for russiske myndigheter anklager myndighetene i Kiev for å provosere fram nye angrep i Øst-Ukraina samtidig som EU skal vurdere nye sanksjoner mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukrainas president Petro Porosjenko sier på sin side at det fortsatt er en overhengende trussel om nye store militæroperasjoner mot Ukraina fra de russisk-støttede separatistene. Porosjenko sier samtidig at det i øyeblikket befinner seg over 9.000 russiske soldater på ukrainsk jord. (©NTB)

Les også
– Mangler felles front mot Putin
Les også
Stoltenberg retter skyts mot Russland
Les også
Avviser at Russland er en trussel mot EuropaLech Walesa