NATO-sjef Jens Stoltenberg er for tiden i New York, der han møter ledere fra hele verden under FNs hovedforsamling. Foto: Daniel Rosenquist / NTB scanpix

Stoltenberg glad for møte mellom Putin og Obama

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er fornøyd med at Barack Obama og Vladimir Putin skal møtes i FN.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er for tiden i New York, der han møter ledere fra hele verden under FNs hovedforsamling.

LES: Stoltenberg forberedt på langvarig Russland-splid

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det særlig knyttet stor spenning til at den amerikanske og russiske presidenten skal møtes på sidelinjen av hovedforsamlingen mandag, et møte som også opptar Stoltenberg.

– Jeg er veldig glad for at de møtes her. Hvis vi skal få en løsning på konflikter så må man snakke sammen. Nå ser vi noen positive signaler, blant annet at våpenhvilen på Krim opprettholdes, sier han.

Vil ha Russland med

Stoltenberg beskriver konflikten i Syria som vond og tragisk, og håper Russland vil være med på å finne løsninger som kan være med på å avslutte krigen.

– Jeg oppfordrer Russland til å være konstruktive i samtalene om Syria. Det er klart at dersom Russland ønsker å støtte president Assad, så er ikke det konstruktivt. Men det er ikke NATOs oppgave å diktere forslag til løsninger på en slik konflikt, sier Stoltenberg.

Den siste utviklingen i det storpolitiske spillet rundt Syria-konflikten har vekket både håp og bekymring.

Diplomati

Enkelte frykter at Russlands økende støtte til president Bashar al-Assads regime, med både nye våpenleveranser og etableringen av en russisk flybase, kan virke som bensin på bålet.

Samtidig ser det ut til å være bevegelse i diplomatiet, og møtet mellom Putin og Obama er et sentralt tegn på det. At konflikten i Syria blir tema i samtalene mellom de to er det liten tvil om, selv om Det hvite hus rykket ut på torsdag og sa at USA helst vil snakke om situasjonen i Ukraina.

Fredag åpnet USAs forsvarsminister Ashton Carter for et samarbeid med Russland, gitt at landet slutter seg til kampen mot IS og ikke angriper Assads fiender vilkårlig. Dagen før tok også Tysklands statsminister Angela Merkel til orde for å inkludere Assad i samtaler for å få slutt på krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lanserer tiltak

Mellom møtene med verdensledere i New York skal Stoltenberg lansere tre tiltak som skal hjelpe og styrke FNs fredsbevarende operasjoner. For det første skal FN soldater sikres bedre beskyttelse. Det andre tiltaket handler om opplæring og trening av FN-tropper, mens det tredje retter seg inn på å bedre kapasiteten for rask utplassering av FN-soldater,

– Dette vil bidra til å redde liv. Blant annet har veibomber tatt livet for mange FN-soldater, sier Stoltenberg til NTB. (©NTB)

Les også
Malala med appell for Syria til verdensledere
Les også
Dobbelt så mye til pensjonistpar som til Syria-krisen
Les også
Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør
Les også
Strengere straffer for steinkastereIsrael-korrespondenten
Les også
Stoltenberg forberedt på langvarig Russland-splid