En mann i Ku Klux Klan-inspirert kostyme, var en av flere som natt til fredag angrep en byss med asylsøkere idet den ankom et flyktningmottak i Lahti i Finland. Foto: Markus Luukkonen / Lehtikuva /NTB scanpix

Sterke reaksjoner etter angrep mot asylsøkere i Finland

Demonstranter med brennende fakler, den ene av dem iført Ku Klux Klan-drakt, angrep natt til fredag en buss med asylsøkere da den ankom et flyktningmottak i Lahti sør i Finland.

Demonstrantene kastet fyrverkeri mot flyktningene, de fleste av dem familier med små barn, og de kastet også stein mot Røde Kors-ansatte og journalister på stedet, melder finske YLE.

Ifølge finsk politi hadde rundt 40 demonstranter samlet seg utenfor den gamle militærforlegningen i Hennala som benyttes som asylmottak, for å protestere mot flyktningene som ankom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ble skremt

Flyktningene ble veldig skremt av velkomsten de fikk, forteller beredskapssjef Ari Saarinen i Røde Kors i Tavastland til Hufvudstadsbladet.

To demonstranter ble pågrepet og bøtelagt etter aksjonen utenfor asylmottaket, som ifølge politiet skal ha vært spontan og ikke organisert av noen innvandringsfiendtlig gruppe eller organisasjon.

– Demonstrantene var ungdommer fra Lahti. Vi har ingen indikasjoner på at de var organisert, sier politiinspektør Martti Hirvonen til nyhetsbyrået STT.

Fordømmer

Finlands statsminister Juha Sipilä var raskt ute og fordømte angrepet på Twitter.

– Trusler og vold som rettes mot asylsøkere og innvandrere må absolutt fordømmes, heter det i meldingen han la ut.

Sipilä fikk raskt følge av finansminister Alexander Stubb og innenriksminister Petteri Orpo, og fredag fulgte også den finske regjeringen opp med en formell fordømmelse.

– Tolerant samfunn

– Finland er et internasjonalt, åpent og tolerant samfunn, der den store majoriteten aksepterer innvandrere, het det i kunngjøringen fra regjeringen.

Torsdag ble en 50 år gammel mann pågrepet i Kouvola sørøst i Finland, etter å ha kastet en brannbombe mot et annet asylmottak. Brannen ble raskt slukket og ingen ble skadd i angrepet. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Angrep buss med barnefamilier da de ankom asylmottak