Stein Erik Hagen står fram som homofil i fredagens sending av Skavlan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Stein Erik Hagen: – Jeg er bifil

Forretningsmann Stein Erik Hagen (59) får skryt av LLH for å ha vært åpen om sin legning på Skavlan. Til VG sier Hagen at han er bifil, og at nyheten ikke kommer som en overraskelse på hans familie.

Det er i fredagens utgave av talkshowet Skavlan, som sendes på NRK og SVT, at Hagen for første gang diskuterer sin seksuelle legning offentlig.

– Aksepten for dem som er annerledes har endret seg veldig de siste 20 årene, sier Stein Erik Hagen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørsmål fra Fredrik Skavlan om når han skjønte at han var homofil, svarer Hagen:

– Det var i ganske voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med, sier han.

I et intervju med VG fredag sier riktignok Hagen at han er bifil, og at familie, venner og dem som kjenner ham, har visst om dette.

– Det kommer ikke som noen overraskelse på dem. Det gjelder også de jeg har vært gift med, inkludert Mille-Marie Treschow. Hun visste. Det var heller ikke årsaken til at vi gikk fra hverandre, sier han til avisen.

– Velkommen ut

Hagens utspill ble ønsket varmt velkommen av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) etter at Skavlan-intervjuet ble kjent.

– Først og fremst har jeg lyst til si: Velkommen ut! Det er alltid hyggelig at folk opplever at det er rom i livet for å være seg selv, sier leder Bård Nylund til NTB.

Han tror Hagens offentliggjøring vil få betydning og at flere vil kunne kjenne seg igjen.

– Dette er en av Norges mest betydningsfulle næringslivsledere, han er et forbilde og en person folk ser opp til. Det at han står fram nå, midt i livet, viser at det aldri er for sent, sier Nylund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det å være del av en seksuell minoritet er litt usynlig, det synes ikke utenpå. Derfor er det viktig å ha synlige mennesker i norsk offentlighet som er homofile og lesbiske. Og en person som Hagen bidrar til at paletten av oss blir bredere, legger han til.

Sterkt engasjement

Orkla-styreleder og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen har i mange år engasjert seg for homofiles rettigheter og for en åpen kirke. Han forteller at homofili var tabubelagt og ukjent for ham og hans omgangskrets da han var yngre.

Etter kirkevalget, som ga et flertall for homofil vielse, sa Hagen til VG at valgresultatet var et folkeopprør.

– Dette gleder meg meget. Så langt viser resultatene fra flere store byer at det har skjedd et folkeopprør for humanisme og nestekjærlighet. Velgerne har sagt klart fra at Kirken skal ta imot alle, sa Hagen.

Les også
Et Luther-ord i rette tid
Les også
Selvbilde og syndserkjennelse
Les også
Kulturministerens sidespor
Les også
Historien om stadige splittelser
Les også
Reformbevegelsens havari
Les også
Tror over halvparten av prestene vil nekte homovigselJa og nei