Statsminister Erna Solberg (H)
...
Statsminister Erna Solberg (H) etter spørretimen i Stortinget onsdag i forrige uke.
Solberg: – Alle med opphold i Russland skal sendes tilbake
Del
Statsminister Erna Solberg (H) legger fredag fram en lovproposisjon som skal sørge for at asylsøkere med opphold i Russland, ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

Dermed kan de sendes ut av landet raskt. Loven skal etter planen tre i kraft allerede neste uke. I praksis vil forslaget bety at flyktninger med opphold i Russland, kan returneres ved grensen.

KrF og Venstre sier til VG at de vil støtte forslaget, og dermed er flertallet på Stortinget sikret.

Hastetiltak

– Dagens utlendingslov er ikke laget for situasjonen vi er oppe i i dag. Til det vil alt gå for sakte. Vi ønsker å få til et system der vi får lovhjemmel for å ikke realitetsbehandle søknader fra personer som har hatt opphold i Russland, og returnere dem raskt. For å få dette til, må vi gjøre endringer i utlendingsloven, sier Solberg.

– Dette er et hastetiltak som kommer i tillegg til de andre tiltakene vi har diskutert, understreker statsministeren.

– Lovendringer er vanligvis ikke hastetiltak. Derfor er det altså ikke naturlig å legge det inn i et forhandlingsløp på Stortinget. Dette er ting vi vil ha gjort raskest mulig, sier Solberg.

Instruksjonsrett

Statsministeren har bedt de parlamentariske lederne om å tilrettelegge for en ekstraordinær hurtig behandling i neste uke.

– Dermed kan vi få behandlet lovforslaget raskt, og deretter raskt begynne å behandle saker, slik jeg oppfatter at nesten hele det politiske Norge ønsker at vi skal gjøre, sier Solberg.

Solberg opplyste også at de vil innføre samme instruksjonsrett for departementet for Utlendingsnemnda (UNE) som de i dag har for Utlendingsdirektoratet (UDI) .

– Vi må ha instruksjonsrett på begge nivåer i asylbehandlingen, sier statsministeren.

– Konstruktiv dialog

Justisminister Anders Anundsen (Frp) viser til at Norge har returavtale med Russland. Han sier dialogen med russerne er konstruktiv. Solberg legger til at det vil være uproblematisk for asylsøkere å bli sendt tilbake til Russland.

– Dette er personer som har papirer. De kan være i Russland. Russland er et sikkert land for de fleste, bortsett fra opposisjonelle. Hovedtyngden av dem som kommer i dag, har lange opphold i Russland bak seg. De har innreisedokumenter, visum til Russland, og er derfor i utgangspunktet i et land der de ikke er forfulgt og der de er beskyttet, sier Solberg.

Les også: