Saudi-Arabia kutter alle diplomatiske forbindelser med Iran

Saudi-Arabia trekker ut sin ambassadør til Iran og har kunngjort at de avslutter alle diplomatiske forbindelser med landet. USA maner til dialog mellom regionens ledere.

Utenriksminister Adel al-Jubeir gjorde det kjent søndag at landet kutter sine diplomatiske forbindelse med Iran etter at ambassaden i Teheran er blitt stormet av demonstranter.

Jubeir sa på en pressekonferanse sent søndag kveld at alle på ambassaden skal være ute av Iran innen to døgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økt spenning

Dermed øker den sekteriske spenningen ytterligere i Midtøsten etter at den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia lørdag sammen med 46 andre som var anklaget for terrorisme.

Henrettelsene ble møtt med sterke reaksjoner fra en hel verden, og spesielt var reaksjonene sterke i Iran.

Sent lørdag kveld ble Saudi-Arabias ambassade i Teheran satt i brann av demonstranter, og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, uttalte søndag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

Samtidig har Irans utenriksdepartement manet til ro. En rekke personer ble pågrepet etter stormingen av ambassaden lørdag kveld.

Også fra Irak og Libanon har det kommet sterke reaksjoner, og det har vært protestdemonstrasjoner i både Pakistan og India. Men disse skal ha gått fredelig for seg.

I Bahrain var det sammenstøt mellom demonstranter og politi både lørdag og søndag.

USA reagerer

USA reagerer på Saudi-Arabias kutt i de diplomatiske forbindelse med å mane til dialog.

– Vi tror diplomatisk involvering og direkte dialog fortsatt er vesentlig, og vi vil oppfordre regionens ledere til å ta positive grep for å roe ned spenningene, sier en talsmann for Obama-administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en første reaksjon fra Iran på det diplomatiske kuttet sier landets viseutenriksminister Hossein Amir-Abdollahian at ved å kutte diplomatiske bånd kan ikke Riyadh dekke opp for sitt store feilgrep å henrette sjeik Nimr.

EU urolig

USA, EU og FNs generalsekretær har tatt avstand fra lørdagens henrettelser. EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini snakket både med Adel al-Jubeir og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif søndag. Hun er blant annet urolig for hvilke konsekvenser den økte spenningen kan ha for de planlagte Syria-forhandlingene.

Mogherini sa etter dette at hun og den iranske utenriksministeren er enige om at alle parter skal gjøre alt som står i deres makt for å holde situasjonen under kontroll og for å hindre en eskalering av de sekteriske spenningene.

En dansk ekspert, Rasmus Christian Elling fra Universitetet i København, tror Saudi-Arabias kutt i de diplomatiske båndene til Iran først og fremst er en symbolsk handling.

– De forsøker å markere at de ikke finner seg i det som har skjedd ved ambassaden. Men spørsmålet er selvfølgelig hvilke konsekvenser dette kan få på lengre sikt, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.