SOS Rasisme-ledere kjemper for frifinnelse

På det meste meldte SOS Rasisme å ha over 45.000 medlemmer og mottok mange millioner kroner i støtte basert på dette. Åtte personer i organisasjonen er nå tiltalt for blant annet grovt bedrageri.

Når rettssaken mot de åtte starter i Haugaland tingrett mandag, er det satt av 10 uker til saken. Minst 140 vitner er stevnet og over 40.000 sider dokumenter skal vurderes. SOS Rasismes klare lederskikkelse i mer enn 25 år, Kjell Gunnar Larsen (59), er tiltalt for grovt bedrageri, hvitvasking og økonomisk utroskap. Grunnlaget er atSOS Rasisme under hans ledelse skal ha mottatt 16,8 millioner kroner i uberettiget støtte basert på fiktive medlemstall.

– Vår klient erkjenner ikke straffskyld og vil slåss for frifinnelse. Han mener politiet har misforstått hele stønadssystemet og at mottatt støtte er berettiget, sier Larsens forsvarere, John Christian Elden og Erik Lea, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dømt allerede

To personer ble i forrige uke dømt til bøter for uaktsomt bedrageri, basert på de samme forholdene som ytterligere åtte personer nå er tiltalt for. De skal alle ha bidratt til juks med medlemstall, som utløste uberettiget støtte. I sivile rettssaker er SOS Rasisme allerede dømt for medlemsjuks og til å tilbakebetale over 16 millioner kroner.

– Saken handler om misbruk av offentlige støtteordninger, men også misbruk av en ideell organisasjon, SOS Rasisme, sier leder av Økoteamet ved Sør-Vest politidistrikt Hallvard Gardshol Bjørndal.

Politiadvokaten er aktor i saken.

Tilskuddene til SOS Rasisme gikk til å dekke ansattes lønn og løpende utgifter i organisasjonen. Pengene gikk også ut til lokallag.

– Når det gis støtte stilles det vilkår for bruken av midlene, så hvor det er blitt av pengene og hva de er brukt til, vil bli tema i saken og en del av bevisføringen, sier Bjørndal.

Misbrukte organisasjonen

SOS Rasisme ble startet i Norge høsten 1985. Jakkemerket med den åpne hånden og slagordet «Ikke mobb kameraten min» spredte seg kjapt og ble båret av blant andre stortingspresident Jo Benkow og Oslos ordfører Albert Nordengen. Jakkemerket ble overrakt kong Olav samme år og nevnt i daværende statsminister Kåre Willochs nyttårstale. På begynnelsen av 1990-tallet var Kjell Gunner Larsen i spissen for en ny kurs for organisasjonen. På 2000-tallet eksploderte medlemstallet ifølge organisasjonen selv. De tiltalte var ledere eller ansatte i SOS Rasisme, men politiet mener de brukte organisasjonens posisjon og renommé i vinnings hensikt:

– Sånn som det kommer fram i denne saken, virker det som SOS Rasisme ble brukt for å få tilgang til offentlige støtteordninger. Under hovedforhandlingene vil vi belyse hvorfor de tiltalte gjorde dette og hva SOS Rasisme egentlig har vært i disse årene, sier Bjørndal.

Konkurs

I mai 2013, etter at de ble dømt til tilbakebetaling, ble SOS Rasisme slått konkurs. Det ble gjort beslag i eiendom og eiendeler av konkursboet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan ikke si med sikkerhet hvor mye det beløper seg til. Men i tillegg til dette har politiet beslaglagt rundt 2,8 millioner kroner fra diverse kontoer, samt tatt heftelser i eiendom tilhørende SOS Rasisme på 2,4 millioner kroner, sier Bjørndal.

LES:Krever Nye SOS Rasisme nedlagt

Så langt har ingen av Larsens medtiltalte erkjent noen form for straffskyld. Strafferammen for grovt bedrageri er seks års fengsel, men for flere av de tiltalte er den samlede strafferammen for lovbruddene ni års fengsel.