Russland vil være megler i Midtøsten

Russland tilbyr seg å spille en meglerrolle i forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia og uttrykker samtidig dyp bekymring for det stadig mer anspente forholdet mellom to av Midtøstens stormakter.

– Vi ber Teheran, Riyadh og andre Golfland om å vise tilbakeholdenhet, heter det i en kunngjøring fra det russiske utenriksdepartementet.

Saudi-Arabia og Iran blir deretter bedt om å velge «dialogens vei», noe Russland sier seg villig til å støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere mandag uttalte en ikke navngitt russisk kilde at Russland er villig til å spille rollen som «mellommann» mellom det sunnimuslimske kongedømmet i Riyadh og det sjiaislamske presteskapet i Teheran.

Samtidig fordømmer Russland helgens angrep på den saudiarabiske ambassaden i Teheran, som ble gjennomført av rasende iranere etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske lederen Nimr al-Nimr 2. januar.

– Ambassadeangrep er aldri en legitim protestform, framholder Russland.

Både Saudi-Arabia og Iran er regionale stormakter som er innblandet på hver sin side i borgerkrigene i Syria og Jemen. Samtidig er begge involvert i krigen mot den sunnimuslimske ekstremistgruppa IS.

Angrepet på den saudiarabiske ambassaden i Teheran har fått Saudi-Arabia til å bryte alle diplomatiske bånd med styret i Teheran.