Russland stanser asylreturer over Storskog

Russland vil ikke at asylsøkere skal returneres over Storskog i Finnmark på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, opplyser utenriksminister Børge Brende.

Inntil videre vil det derfor ikke gjennomføres utsendelser over den russisk-norske grensa. Russiske grensemyndigheter ønsker bedre koordinering av returer, ifølge utenriksministeren.

– De har sagt at det er på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, men de har ikke gått i detalj om det er kulde eller andre ting som gjør det. De bestrider ikke at de med multivisum eller gyldig opphold i Russland kan returneres, sier Brende tilNRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vurderer å fly asylsøkerne til Russland

Ifølge utenriksdepartementet tok russiske myndigheter kontakt med norske myndigheter om utsendelse av asylsøkere over Storskog fredag. Russland skal være enig i at de har plikt til å ta imot de 700 asylsøkerne i Finnmark som har oppholdstillatelse i Russland, flervisum eller russisk statsborgerskap, men de skal ikke returneres over Storskog.

– Dette er en situasjon vi må ta på alvor. Vi har bedt om et nytt ekspertmøte med russiske myndigheter for å ta opp ulike spørsmål rundt retur av asylsøkere og migranter, sier Brende.

Starter retursamtaler neste uke

Ifølge utenriksministeren vil Norge og Russland starte nye samtaler om retur av asylsøkerne neste uke.

– Vi vil på bakgrunn av den russiske henvendelsen videreføre dialogen og samarbeidet med Russland. Vi må fortsette å finne løsninger i fellesskap, understreker Brende.