De siste ukene har tusenvis av flyktninger krysset den norskrussiske grensen ved Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Russland-ekspert tror asylstrømmen er en russisk provokasjon

Det er antakelig en bevisst provokasjon fra russerne når de slipper et stort antall migranter over grensen til Norge, mener redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer.

Nilsen sier til NRK at han ser mange tegn til at russerne ønsker å teste den norske grenseberedskapen for å finne ut om det får politisk effekt i Norge.

– Kanskje gjøres det for å skape splid om sanksjonsregimet innad i Norge, eller for å vise den store flyktningstrømmen som vil komme fra Syria dersom ikke Assad-regimet støttes og man får en slutt på krigen der, sier han, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er en brikke i et storpolitisk spill, og det tror jeg er viktig å forstå når vi ser den store migrantstrømmen over grensen på Storskog.

Har bedt om svar

Hittil i år har over 2.000 asylsøkere krysset grensen fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark. Fram til september i år var det bare kommet 35 fra Russland til Finland.

I forrige uke holdt norske og russiske myndigheter et møte på embetsnivå, der spørsmålet om hvorfor så mange asylsøkere kommer over Storskog, ble tatt opp.

Ifølge Utenriksdepartementet belyste møtet viktige spørsmål, men uten at det ga uttømmende svar.

– Vi vil fortsette kontakten med russiske myndigheter for å få gode svar på hvorfor det kommer så mange asylsøkere over Storskog, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB.

Norge har vedtatt utvist flere russiske statsborgere som har kommet over Storskog for å søke asyl, i tillegg til en syrer med langvarig opphold bak seg i Russland.

– Flere av dem som kommer nå, har sterk tilknytning til Russland gjennom dobbelt statsborgerskap, oppholdstillatelse eller visum, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB forrige uke.

Frykter stengt grense

I det siste har flere politikere, blant dem stortingspolitiker Jan-Henrik Fredriksen (Frp), tatt til orde for å stenge grensen mot Russland for å få kontroll på asylstrømmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men en stengt grense vil ramme næringslivet i Finnmark hardt, advarer administrerende direktør Greger Mannsverk i skipsverftet Kimek.

– Det vil være en katastrofe for Kirkenes-samfunnet og for oss som bedrift. Det er ikke noe vi kan leve med, sier han til NRK.

– Stenging vil bety at man hindrer våre kunder i å komme til oss, forhandle og følge opp jobber vi gjør. Og det vil komme på toppen av den boikotten som man allerede har mot Russland, noe som vil gjøre situasjonen helt uutholdelig.

I dag kan nordmenn og russere som bor i grenseområdene, bevege seg fritt over grensen.

Ny rekord

Onsdag kom det 116 asylsøkere til Storskog grensekontrollsted ved Kirkenes. Det er det meste på én enkelt dag noen gang.

Den forrige toppen ved Storskog var 12. oktober i år, da Østfinnmark politidistrikt registrerte 111 asylsøkere som krysset grensa. I forrige uke kom det snaut 500 søkere hit, omtrent like mange som uka før.

68 prosent av asylsøkerne som kom til Storskog i forrige uke, var fra andre land enn Syria. Afghanere utgjør nå den største gruppen, med 38 prosent av de nyankomne i uke 43, ifølge Aftenposten, som har hentet tall fra Politiets utlendingsenhet. (©NTB)

Les også
Asylstrømmen koster 9,5 milliarder ekstra
Les også
Eksperter: Også høyreekstreme angrep må kalles terror
Les også
KrF krever mer penger mot moderne slaveri
Les også
Mangel på tolker gir lengre ventetid for asylsøkere