Rohingyaer tvangsreturneres til Myanmar

Bangladesh skjerper grensekontrollen og varsler tvangsretur av rohingyaer som tar seg over grensen fra Myanmar.

Over 2.000 mennesker fra den muslimske folkegruppen har de siste dagene krysset grensen til Bangladesh. Onsdag meldte politiet i grensebyen Coxs Bazar at de har pågrepet 70 rohingyaer, blant dem kvinner og barn. De vil alle bli sendt tilbake over grensen, til tross for meldinger om overgrep mot folkegruppen i Myanmar.

Over 70 personer er drept og rundt 400 er pågrepet etter at militæret rykket inn rohingya-bebodde området nordvest i Myanmar for seks uker siden, ifølge statskontrollerte medier. Aktivister mener at antallet kan være langt høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Landsbyer ødelagt

Militæraksjonen ble iverksatt etter at flere politifolk ble drept ved grensen, angrep som ytterliggående islamister med rohingya-bakgrunn anklages for å stå bak.

Flyktninger i Bangladesh har fortalt om landsbyer som er jevnet med jorden, og enkelte anklager også myanmarske soldater for drap og voldtekter.

Satellittbilder fra menneskerettsorganisasjoner bekrefter at en rekke landsbyer har brent ned.

Gjemmer seg i skog

Mange rohingyaer gjemmer seg nå i skogområder ved grensen, mens de venter på en mulighet til å krysse en elv som skiller de to landene, opplyser Aleya Khatun (38), en flyktning som fikk splintskader fra en landmine idet hun krysset grensen natt til onsdag.

Landminen tok livet at en nabo, og hun tar nå hånd om naboens tre barn, opplyser hun i et telefonintervju med AFP.