Riksadvokaten vil forlenge frist for avhør av barn

Barn i det som antas å være mindre alvorlige volds- og overgrepssaker kan måtte vente lenger før de blir avhørt. Lederen for Barnehuset i Bergen reagerer.

Ifølge NRK vil Riksadvokaten lempe på det strenge regelverket for avhør av barn i vold- og overgrepssaker. Det kan bli aktuelt å øke fristen med én til to uker i enkelte saker, for eksempel i saker om blotting. Politiet kan også få avhøre barn utenom barnehusene.

Argumentet for å utvide fristen er at mange saker blir liggende etter avhøret på grunn av antall saker med tidsfrist. Riksadvokaten er kritisk til at sakene blir liggende på vent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den største bekymringen er at alvorlige saker blir liggende uten å bli ferdigstilt fordi det hele tiden kommer inn en stor mengde nye saker som det raskt skal tas avhør i, sier statsadvokat Birgitte Istad hos Riksadvokaten.

Lederen av Barnehuset i Bergen, Kristin Konglevoll Fjell, er kritisk til forslaget. Hun mener man på forhånd ikke vet hva som er mindre alvorlige saker – og minner om at det ofte er slik at barn underrapporterer, og at saken dermed kan være mye mer alvorlig.