Det politiske presset øker mot
...
Det politiske presset øker mot regjeringen, men kun SV og MDG vil ha stans i asylreturene over Storskog. Her er statsminister Erna Solberg og daværende landbruksminister Sylvi Listhaug sammen på et besøk på Rustad gård på Romerike for en tid tilbake. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Regjeringen får både kritikk og grønt lys i asylstriden
Del
Venstre og KrF krever at statsminister Erna Solberg (H) må rydde opp i striden rundt de omstridte asylreturene ved Storskog. – Viktig at vi står fast på praksisen vi har bestemt oss for, fastslår Solberg.

Fredag ble imidlertid uttransporteringene fra Ankomstsenter Finnmark stilt i bero, angivelig på grunn av manglende busskapasitet.

LES: UNE gir ikke utsatt iverksettelse for syrisk familie

Politiets utlendingsenhet (PU) vil gjøre et nytt forsøk på å returnere avviste asylsøkere lørdag, sier PUs sjef i Kirkenes, Tor Espen Haga, til NTB.

Ville stanse

SV forsøkte fredag å stanse utsendelsene ved å samle opposisjonen til asylprotest mot regjeringen. Initiativet fikk kun støtte fra Miljøpartiet De Grønne.

– Skuffende, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det hjelper lite at man har en intensjon om ikke å bryte folkeretten, når konsekvensen av det man har vedtatt, faktisk åpner for at Norge gjør det, sier han.

Samtidig gikk PU til pågripelse av 82 personer i Kirkenes, blant dem flere barnefamilier, som ikke får bli i Norge. 15 barn og foreldrene deres ble imidlertid løslatt mot meldeplikt fredag kveld.

– Mistet kontrollen

Jussprofessor og menneskerettsekspert Mads Andenæs mener at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har mistet kontrollen når politiet må ty til pågripelser.

– De er under et veldig press når de nå varetektsfengsler asylsøkerne i Kirkenes, sier Andenæs til Aftenposten .

Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må sendes ut av landet, fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.

Samtidig erkjenner UDI at de ikke vet hvor mange av de avviste asylsøkerne som har vært i Russland i mindre enn en måned.

– Vi har ikke egne felter for registrering av disse opplysningene i våre saksbehandlingssystemer. Vi må gå gjennom sakene manuelt, og dette har vi ikke kapasitet til å gjøre nå, opplyser presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen til NTB.

– Regjeringens ansvar

Ap, Senterpartiet, KrF og Venstre mener det er regjeringens ansvar å sikre at asylsøkere ikke returneres i strid med folkeretten og Stortingets vedtak, men gir samtidig regjeringen grønt lys til å fortsette de omstridte asylreturene inntil videre.

LES OGSÅ: Syrisk kristen familie får saken vurdert på nytt

Men det betyr ikke at det politiske presset har avtatt. Fredag ettermiddag sendte samarbeidspartiene Venstre og KrF et brev til statsminister Erna Solberg (H) og Listhaug der de uttrykker stor bekymring over situasjonen.

– Et ufravikelig prinsipp for KrF og Venstre har hele tiden vært at Norge skal overholde folkerettslige forpliktelser og flyktningkonvensjonen, skriver partilederne Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

De uroer seg spesielt for barnefamiliene og vil ha forsikringer om at ingen sendes tilbake til et tredjeland der de ikke får den beskyttelsen de har behov for.

Legger press

Også Arbeiderpartiet har bedt Listhaug redegjøre for grunnlaget for forsikringene om at praksisen ved Storskog er i tråd med Stortingets vedtak og internasjonale forpliktelser.

– Jeg er veldig glad for at støttepartiene legger press på regjeringen, sier Helga Pedersen til NTB.

Også NTB har bedt om innsyn i vurderingene som Listhaug har vist til som begrunnelse – uten å få svar.

Står fast

Det er viktig at vi står fast på praksisen i Storskog-sakene vi bestemte oss for i november, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg er trygg på de vurderinger som gjøres av utlendingsmyndighetene i hver enkelt sak, sier Solberg til NTB.

Hun påpeker at instruksen UNE og UDI har fått, er den som skal følges.

– Det har vært mye debatt om instruksen, og jeg har forståelse for V og KrFs behov for å få svar på de spørsmål de har. Vi kommer tilbake med svar så raskt som mulig neste uke, sier Solberg.