Politimester Geir Gudmundsen og resten av ledelsen i Hordaland-politiet får kraftig kritikk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Rapport: Behandling av Schaefer var gjengjeldelse

Hordaland-politiets ledelse brøt loven i Monika-saken, og deres opptreden betegnes som gjengjeldelse, slår den nye granskningsrapporten fast.

Politietterforsker Robin Schaefer varslet forsvarlig da han sa fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av et drap på en åtte år gammel jente, konkluderer advokatfirmaet Wiersholm fast i rapporten.

Opptredenen som politiledelsen viste overfor Schaefer etter varslingen, representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse, ifølge rapporten, der det også heter at politiledelsen i Hordaland ikke fulgte distriktets egne regler for håndtering av varsling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øverste ansvarlig

Politimester Geir Gudmundsen får også personlig kritikk:

«I denne saken er politimesteren øverste ansvarlig. Selv om han delegerte oppfølgningen av varselet til leder for retts- og påtaleenheten og andre underordnede, var politimesteren likevel løpende orientert og deltok i behandlingen av Schaefers varsel. Både faktisk og rettslig har derfor politimesteren det øverste ansvaret for de feil som er begått», heter det i rapporten.

Rapporten omtaler også tre andre varslersaker, men disse er bare behandlet der hvor de kaster lys over Schaefers varsel.

Samboer siktet

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld.

– Alvorlige mangler

I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler.

Spesialenheten for politisaker ila i februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken, en bot politiet har vedtatt. Ingen enkeltpersoner straffes.

I kjølvannet av saken har politimester Geir Gudmundsen valgt å tre til side fra stillingen til alle granskingene fullført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Påtaleleder i Monika-saken ikke enig i kritikken
Les også
Monika-siktet tidligere dømt for vold ved kvelning
Les også
Politileder sier opp etter Monika-saken
Les også
Monikas mor påklager Spesialenhetens vedtak
Les også
Fritt Ords Pris til Robin Schaefer og Jan Erik SkogFakta om Fritt Ord-vinnerne