Paven maner til samling mot krig og terror

Pave Frans ber folk bekjempe strømmen av elendighet, urettferdighet og vold i verden ved å overvinne likegyldigheten til menneskers lidelser.

– Vi spør oss hvor lenge menneskelig ondskap skal fortsette å så vold og hat i vår verden og ramme uskyldige ofre. Vi er vitne til at horder av menn, kvinner og barn flykter fra krig, sult og forfølgelse – villige til å risikere livet bare for å kunne møte respekt for sine grunnleggende rettigheter, sa paven.

Sikkerhetstiltakene var strenge da paven holdt sin messe for fred i Peterskirken første nyttårsdag. Rundt 10.000 besøkende måtte gå gjennom grundig sikkerhetskontroll for å delta i Frans' første messe i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sin preken ba pave Frans også tilhørerne om å nedkjempe det han kaller en «strøm av elendighet». Det må gjøres ved å «bygge en enda mer rettferdig og broderlig verden, en verden hvor hvert menneske og hver skapning kan leve i fred, i harmoni med Guds opprinnelige skaperverk».

Paven har hatt et tett program i julen, men 79-åringen både så og hørtes ut som om han var i god form.

Den katolske kirken og dens 1,2 milliarder følgere markerer 1. januar som verdens fredsdag.

– La oss gjenfødes, la oss overvinne likegyldigheten som hindrer solidaritet og legge bak oss den falske nøytraliteten som forhindrer deling, sa pave Frans.