Området rundt al-Aqsa-moskeen skal videoovervåkes. Foto: Reuters / NTB scanpix

Palestinere skeptisk til kameraovervåking

Mange palestinere er skeptisk til at Israel har gått med på en avtale om døgnkontinuerlig videoovervåking av området rundt al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

– Dette er en ny felle, sier palestinernes utenriksminister Riyad al-Maliki til palestinsk radio søndag.

LES: Netanyahu: al-Aqsa-kameraovervåking i vår interesse

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han anklager Israel for å ville bruke videoopptakene til å pågripe muslimer som kommer til al-Aqsa-moskeen, for å be.

Videoovervåking av området er en del av en avtale som Israel og Jordan inngikk lørdag som et ledd i å få roet den spente situasjonen mellom israelere og palestinere. Det er Jordan som har det administrative ansvaret for området der al-Aqsa-moskeen ligger og som muslimene kaller Haram al-Sharif og jødene kaller Tempelhøyden.

– I Israels interesse

Israels statsminister Benjamin Netanyahu slår fast at avtalen om å utstyre området med overvåkingskameraer, er i Israels interesse.

– Kameraene skal først og fremst ha som formål å motbevise at Israel bryter status quo, og for det annet, å vise hvor provokatørene egentlig kommer fra, og å hindre dem fra å foreta seg noe, sa Netanyahu søndag.

Uttalelsen kom dagen etter at han og utenriksminister John Kerry bekreftet at tiltaket med døgnkontinuerlig videoovervåking kommer på plass. Kunngjøringen kom etter at Kerry hadde møtt kong Abdullah i Jordan og palestinernes president Mahmoud Abbas.

Kerry var også raskt ute med å si at han hadde fått forsikringer fra Netanyahu om at Israel ikke har noen planer om å endre den såkalte status quo ved al-Aqsa-moskeen.

Regulerer tilgangen

Begrepet «status quo» viser til den eksisterende ordningen som regulerer hvem som skal ha tilgang til området der moskeen ligger. Området blir av muslimer og jøder ansett som hellig.

LES OGSÅ: Vestbredden er og blir jødisk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den eksisterende ordningen går ut på at Jordan organiserer den islamske stiftelsen som administrerer al-Aqsa. Muslimer får lov til å be på plassen, mens jøder kan besøke området, men ikke be. Abbas og kong Abdullah har vært bekymret for at Netanyahu skal endre på ordningen, men Netanyahu har flere ganger slått fast at ordningen skal opprettholdes som den er.

Flere knivstikkinger

Situasjonen mellom israelere og palestinere er spent som følge av en flere uker lang voldsspiral som fortsatte søndag. En palestinsk kvinne forsøkte å knivstikke israelsk grensepoliti i Hebron på Vestbredden, og ble skutt og drept av politiet.

Et annet sted på Vestbredden ble en israeler såret da han ble knivstukket av en palestiner. Gjerningsmannen forsvant deretter fra stedet, ifølge israelsk politi.

Les også
Bruk bots- og bededagen godt i år
Les også
Hit flytter de for å redde samlivet
Les også
Vestmuren fortsatt jødiskUNESCOs vedtak
Les også
Netanyahu: al-Aqsa-kameraovervåking i vår interesse
Les også
Dødstall stiger etter sykehusangrep i Afghanistan