Thorvald Stoltenberg møter sin
...
Thorvald Stoltenberg møter sin gamle venn og Nabil Shaath, veteran i Fatahs sentralkomité og tidligere palestinsk utenriksminister, på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Palestina-jubel i Ap
Del
Den tidligere palestinske utenriksministeren Nabil Shaath ga sin gamle venn Thorvald Stoltenberg en god klem etter at Arbeiderpartiet fredag gikk inn for å anerkjenne Palestina.

– Dette er en gledens dag, sier Shaath, en av veteranene i Fatah-partiet som i dag kontrollerer Vestbredden.

Han mener Arbeiderpartiet fredag valgte det eneste riktige, nemlig å åpne for å anerkjenne Palestina som egen stat uavhengig av et forhandlingsresultat med Israel.

– Det finnes ikke noe alternativ. Bare med en uavhengig palestinsk stat vil det på nytt kunne bli snakk om reelle forhandlinger, sier Shaath til NTB.

Anerkjenner

Gjensynsgleden var stor da NTB brakte Shaath sammen med den tidligere norske utenriksministeren og Ap-veteranen Thorvald Stoltenberg under Ap-landsmøtet fredag.

– Det er en gledens dag for meg også, fastslo Stoltenberg. Da hadde delegatene til dundrende applaus slått fast at Ap åpner for å anerkjenne en palestinsk stat – også uten at det foreligger en fredsavtale med Israel.

Kursendringen ble klar allerede torsdag kveld, da Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerte den politiske debatten etter landsmøtets første dag.

– Hvis vi får regjeringsansvar, åpner vi for anerkjennelse av en palestinsk stat, sa Støre.

Endrer politikk

Med fredagens vedtak går Arbeiderpartiet bort fra sitt tidligere standpunkt om å anerkjenne en realitet, ikke en visjon.

– En avtale kan ikke være et krav for å gå inn for anerkjennelse når den ene parten nå ikke vil ha en palestinsk stat, når det ikke er noen fredsprosess og det pågår en storstilt nedbygging på palestinsk jord, utdyper Støre overfor NTB.

Støre legger vekt på at statsminister Benjamin «Bibi» Netanyahu selv har sagt at det ikke blir noen palestinsk stat med ham som regjeringssjef. Han mener at saken blir satt på «evig vent» hvis Norge opprettholder kravet om en fredsavtale som forutsetning for å støtte anerkjennelsen av en palestinsk stat.

Han understreker imidlertid at Arbeiderpartiet er «venn av begge folk, både israelere og palestinere» og ikke ønsker å demonisere den ene parten.

Fikk advarsler

Mens landsmøtet var i ferd med å samle seg om en anerkjennelse, gikk Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, ut med en tydelig advarsel gjennom NTB.

Å anerkjenne Palestina som egen stat nå, vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, fastslo han.

– En anerkjennelse vil verken bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel, sa Schutz.

Den profilerte Fatah-talsmannen Nabil Shaath ser det, ikke overraskende, helt annerledes.

– De siste ti årene har Israel firedoblet antallet bosetninger. Nå kontrollerer Israel 62 prosent av landområdene, 92 prosent av vannet og 100 prosent av Dødehavet, alle våre mineraler og hele vår bevegelsesfrihet. Den arabiske delen av Jerusalem, Øst-Jerusalem, forsvinner bit for bit for hver dag som går, sier han.

ap-palestina-jubel,innenriks,nyheter,politikk,midtøsten,Israel - Palestina,norge,Riksnyheter