I påvente av registrering må m
...
I påvente av registrering må mindreårige enslige asylsøkere låses inne på PUs venterom. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PUs oppbevaring av asylbarn får kritikk
Del
Forholdene ved Politiets utlendingsenhets venterom på Tøyen i Oslo, der mindreårige asylsøkere blir plassert i påvente av å få sine søknader registrert, får kritikk fra Barneombudet, Vergeforeningen og Norsk organisasjon for asylsøkere.

Vergeforeningen, som representerer enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge, mener situasjonen har forverret seg dramatisk etter at PU flyttet til nye lokaler før jul i fjor. Barna blir låst inne på venterommet, det blir ikke skilt mellom gutter og jenter, de har ingen tilgang på dusj eller varm mat, må sove på gulvet og risikerer å sitte i opptil to-tre døgn før de slipper ut igjen. Dette er forhold foreningen har tatt opp med PU, skriver Aftenposten.

– Norge bryter her internasjonale forpliktelser etter barnekonvensjonen og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Ingen norske barn hadde blitt behandlet på denne måten, sier Vergeforeningens leder Hilde Krogh og nestleder Ine Johannessen.

Seniorrådgiver Anders Prydz Cameron ved Barneombudet mener barna utsettes for frihetsberøvelse. NOAS er opptatt av at de mindreårige sitter innestengt uten noen å henvende seg til.

PUs leder for registreringsseksjonen, Rolf-Arne Kurthi, opplyser at det var tekniske utfordringer med bygget som ble tatt i bruk før jul. PU jobber med å bedre forholdene, forteller han, og sier det i neste uke blir omvisning for Vergeforeningen og Barneombudet. Han legger til at venterommet ikke er ment å være et overnattingssted, og at ansatte fører tilsyn hver halvtime. (©NTB)

rolf-arne kurthi,anders prydz cameron,ine johannessen,hilde krogh,noas,vergeforeningen,barneombudet,tøyen,politiets utlendingsenhet,pu,asylbarn,pu-asylbarn,innenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,global,norge,Riksnyheter,oslo