PU-sjef Tor Erik Haga utenfor ankomstsenteret i Kirkenes søndag formiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

PU vurderer utsendelse over andre grenser

Politiets utlendingsenhet (PU) vurderer å returnere asylsøkere over andre grenser, etter Russland stanset alle asylreturer over Storskog i Finnmark.

Lørdag fortalte utenriksdepartementet at Russland, av sikkerhetsmessige grunner, ikke godtar norske asylreturer til Russland over Storskog. Derfor vurdererPU blant annet å returnere asylsøkere over andre grenser enn den russiske, forteller PU-sjef Tor Erik Haga til NTB.

– Vi ser også på den muligheten, men nå er vi i en fase der vi venter på at politiske myndigheter skal komme med en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Skjebneuke for asylpartnerne på Stortinget

Norske og russiske myndigheter starter nye forhandlinger om retur av asylsøkere neste uke.

– PUs oppgave er å returnere folk og vi fortsetter planleggingen av utsendelser med fly og buss, men vi får ikke lenger returnere over Storskog og vi forholder oss til det, sier Haga

Ifølge en gjensidig returavtale fra 2008 mellom Norge og Russland kan Norge returnere asylsøkere til Russland, hvis de har gyldig opphold i Russland eller multivisum. Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) er det 700 asylsøkere med multivisum eller oppholdstillatelse som har kommet over Storskog i Finnmark.