PU-sjefen roper varsku om enslige asylbarn

Hvis vi ikke klarer å integrere de enslige mindreårige asylsøkerne raskt, kan vi om noen år sitte igjen med flere tusen sinte, unge menn, advarer sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), Kristin Kvigne.

Hun delte sin bekymring da hun mandag la fram etatens årsstatistikk for 2015 med integreringsminister Sylvi Listhaug til stede.

I fjor kom det over 5.000 enslige mindreårige asylsøkere (EMA). Hovedgruppen er gutter i alderen 15-18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har noen enorme forventninger til hva som skal skje dem her i Norge. De forventer å komme raskt i arbeid eller utdanning, å tjene penger og kunne sende penger tilbake til egen familie, forklarer hun overfor NTB.

– Antakelig har mange av dem et voldsomt press fra egen familie, eller fra andre som har sørget for at de har kunnet komme hit.

Må gjøre noe

Samtidig påpeker hun at mange av dem ikke kan engelsk, og i hvert fall ikke norsk, og de har store hull i utdanningen. Fallhøyden kan dermed være stor.

– Hvis vi ikke klarer å integrere disse på en god måte nå, vil det være potensielt noen tusen ganske sinte, unge menn vi sitter med. Jeg tror vi skal ha høy bevissthet om at dette er noe vi kan gjøre noe med. Men da kan vi ikke vente to år på at de skal bli sinna, sier hun, og legger til:

– Dette bør være fremst i alles panne.

Hun mener guttene må settes i jobb eller aktivitet, og få mulighet til «å ta ut energien».

Köln

Hun vil ikke si om de unge mennenes frustrasjon kan munne ut i situasjoner som den i Köln nyttårsaften, der mange kvinner opplevde overgrep og trakassering som blant andre asylsøkere sto bak. Kvigne påpeker at hun ikke kjenner nok til situasjonen.

– Det som bekymrer meg mest med den situasjonen, er at det kan brukes til å skape stor splid mellom miljøer i Norge. Det skal man være ytterst forsiktig med, sier hun og mener man må være tydelig på at dette gjelder et lite antall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hun mener ikke det er riktig å gjøre slik politiet i Stockholm skal ha gjort, og holde tilbake rapporter om lignende saker som knyttet an til innvandrere og asylsøkere.

– Det er ikke politiets oppgave å tilsløre fakta. Man må komme med fakta og så må man håndtere det på en god måte, sier hun.

Uansett opphold

Kvigne sier hun ikke vil spekulere i hvilken grad regjeringens forslag om å kun gi midlertidig opphold til enslige mindreårige, vil bidra til de unges frustrasjon.

– Men uansett hva slags type opphold de får, så er det mye det norske samfunnet kan gjøre for å ta ned frustrasjonen. Vi må ha en bevissthet om at det faktisk må gjøres noe, at de må ivaretas.

Les også: