President Barack Obama utsette
...
President Barack Obama utsetter sanksjoner mot Iran, skriver en amerikansk avis. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Obama tar sats i kampen mot våpenvold
Del
President Barack Obama starter det nye året med å varsle strengere våpenkontroll, uansett hva Kongressen måtte mene.

I sine sju år som president har Obama gang på gang tatt til orde for at våpenlovene i USA må skjerpes, spesielt etter masseskytinger som har rammet skolebarn og andre tilfeldige amerikanere. Men det republikanske flertallet i Kongressen har satt en effektiv stopper for det som har fremstått som en av Obamas viktigste kampsaker på hjemmebane.

I sitt siste år som president ser det imidlertid ut til at Obama har bestemt seg for å presse gjennom tiltak mot det han har kalt en «epidemi av våpenvold». Ifølge amerikanske medier vil det blant annet innebære strengere bakgrunnskontroll av våpenkjøpere.

Torsdag denne uken deltar han på et stort TV-sendt folkemøte i Fairfax i Virginia om temaet. Men allerede på 1. nyttårsdag, i sin ukentlige tale, varslet han at saken vil få stor oppmerksomhet i året som kommer.

Mange brev

– Jeg har mottatt for mange brev fra foreldre, lærere og barn til ikke å gjøre noe, sa Obama, som også varslet at han vil diskutere mulige tiltak som ikke må godkjennes av Kongressen, med justisminister Loretta Lynch på årets første arbeidsdag.

Ifølge CNN og The New York Times er det ventet at Obama før sin tale om rikets tilstand, som holdes 12. januar, vil kunngjøre tiltak for blant annet utvidet bakgrunnssjekk av dem som handler våpen. Både folkemøtet og talen skal bidra til å overbevise amerikanske velgere om at strengere våpenkontroll er helt nødvendig for å få bukt med de mange masseskytingene i USA.

Spørsmålet er imidlertid om Obama vil velge å presse gjennom så store reformer at han må regne med en rekke søksmål fra motstandere som vil mene at endringene bryter med borgerrettighetene og den amerikanske grunnloven.

Tøff eller forsiktig?

Ifølge juridiske eksperter har han valget mellom å utstede et direktiv, som vil tre i kraft umiddelbart, eller en mer forsiktig og mindre effektiv linje. Mens et presidentdirektiv utvilsomt vil møte mye motbør, vil en mer forsiktig linje kunne holde kritikerne i sjakk, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Et direktiv vil kunne sammenlignes med Obamas initiativ for å hindre deportasjon av fem millioner papirløse migranter. Vedtaket ble klaget inn for rettsvesenet og stanset. Obama-administrasjonen har bedt høyesterett vurdere saken.

En mindre risikabel linje vil være å henstille direktoratet som har ansvar for våpenregelverket, ATF, om å endre definisjonen av hvem som kan selge våpen i henhold til dagens føderale lovverk. Dette vil kun være rådgivende og ikke bindende, noe som innebærer at det ikke kan brukes for å få små våpenhandlere dømt.

– Vil være konge

Blant republikanerne som kjemper om å bli presidentkandidat, har flere allerede varslet at de vil gjøre om på enhver skjerping av våpenloven som Obama måtte innføre.

– Denne presidenten ønsker å oppføre seg som en konge, som om han var en diktator, uttalte Chris Christie, guvernør fra New Jersey, til Fox News Sunday i helgen.

Fra sin tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat, får han imidlertid full støtte.

– Jeg vil gi presidenten ros for å ta ordentlig fatt på dette, og jeg tror han vil gjøre noe for å få flere våpenselgere til å utføre bakgrunnskontroller, sier Clinton. (©NTB)