USAs president Barack Obama mener det er framgang i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Obama mener IS ikke kan overleve

USAs president Barack Obama mener kampen mot IS i Syria og Irak går rett vei, og ser optimistisk på at ekstremistgruppen kan bekjempes.

– Jeg er optimistisk. Vi ser at IS kan bli bekjempet på slagmarken, sa Obama tirsdag på et FN-toppmøte i New York.

Han hevder det har oppstått en global bevegelse som nå står sammen for å bekjempe IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi bekjemper ekstremismen som IS trenger for å overleve. IS har ikke noe annet å tilby enn lidelse og død, sa Obama.

Han ber alle – familier, venner, naboer og religiøse ledere – om å stå sammen for å bygge et tolerant og inkluderende samfunn slik at IS ikke kan utnytte sårbare folk til sin fordel.

– Dette er en gruppe terrorister som dreper uskyldige muslimer, kvinner og barn. Gruppen har et forskrudd syn på islam, sa Obama i sin tale, som slo fast at det ikke er nok å bekjempe IS på bakken.

– Vi må også bekjempe ideologien: Det skjer ikke med våpen, men bedre ideer, sa Obama, som innledet sin tale med å vise til det han mener er fremgang i kampen mot IS: Ekstremistgruppen har mistet en tredel av sitt territorium i Irak og har ikke lenger fotfeste langs Syrias grense mot Tyrkia, ifølge USAs president.

Han understreker at kampen mot IS er langvarig, og at den ikke gjelder bare nettverket, men ideologien som gruppen står for. Det er nå viktig å skape samhold i kampen mot IS, og det innebærer å få i stand et politisk skifte i Syria med hjelp fra Russland og Iran, sa Obama.

Les også
500.000 migranter har tatt seg over Middelhavet i år
Les også
Blindpassasjerer funnet om bord på danskebåten
Les også
Stoltenberg glad for møte mellom Putin og Obama
Les også
– Flyktninghjelp foran lønnsvekst
Les også
1.400 asylsøkere til Norge forrige uke