– Fusker Iran, kan vi ta dem,
...
– Fusker Iran, kan vi ta dem, og det kommer vi til å gjøre, sa presidenten i en tale der han forsvarte atomavtalen med Iran onsdag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix.
Obama: – Israel er eneste motstander av atomavtalen
Del
Israel er det eneste landet som motsetter seg atomavtalen med Iran, konstaterer USAs president Barack Obama.

Obama tok onsdag den omstridte avtalen i forsvar i en tale ved Det amerikanske universitetet i Washington.

– Vi kan forstå at Israel nærer en dyp skepsis for en avtale som involverer Iran. Fusker Iran, kan vi ta dem, og det kommer vi til å gjøre, sa presidenten.

Obama kjemper for å få avtalen gjennom Kongressen, hvor det republikanske flertallet forsøker å hindre den. Klarer de det, kan det svekke USAs troverdighet, mener presidenten.

Kongressen har frist til å uttale seg om avtalen den 17. september.

Israel og landets støttespillere i Washington har drevet lobbyarbeid for å overbevise Kongressen om å stanse forslaget. Obama på sin side har møtt jødiske ledere og kongressrepresentanter i Det hvite hus de siste dagene for å argumentere for godkjenning av avtalen.

LES: USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia

Obama har truet med å legge ned veto mot en eventuell avvisning av avtalen.

Onsdag ble det kjent at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ber jøder i USA gjøre det de kan for å stanse atomavtalen med Iran.

Formålet med avtalen som ble framforhandlet tidligere i år, er å sikre at Iran ikke vil forsøke å utvikle atomvåpen. Selv insisterer landets myndigheter på at deres atomprogram kun har fredelig formål.

iran-atomavtale-usa-obama,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,teknologi,midtøsten,iran,Israel - Palestina,nord-amerika,usa