Det Moldova-registrerte lasteskipet Blue Sky M ble bordet nær kysten av Italia i tidligere i uka. Mannskapet hadde forlatt skipet, som viste seg å ha over 700 flyktninger fra Syria om bord. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nytt flyktningskip uten mannskap på vei mot Italia

Den italienske marinen forsøkte natt til fredag å ta kontroll over et lasteskip med 450 båtflyktninger, som mannskapet har forlatt. Skipet har motorstans og nærmer seg land.

Ifølge den italienske kystvakten befant skipet seg i morgentimene fredag rundt 65 kilometer utenfor kysten av Capo di Leuca helt sør i Italia.

Dårlig vær i området gjør det vanskelig å borde skipet, og planen er derfor å gjøre det fra helikopter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som følge av de vanskelige værforholdene kan skipet bare bordes fra lufta, heter det i en kunngjøring fra det italienske flyvåpenet.

Fikk radiokontakt

Det 73 meter lange lasteskipet Ezadeen, som er registrert i Sierra Leone, er nesten 50 år gammelt og var ifølge papirene på vei fra Kypros til den franske havnebyen Sete.

Natt til fredag ble det oppdaget av et fly fra den italienske kystvakten og hadde da kurs for Puglia-kysten.

En av flyktningene om bord greide å få kontakt med den italienske kystvakten via radio og fortalte at mannskapet hadde forlatt skipet.

Den italienske kystvakten har bedt om assistanse fra den islandske patruljebåten Tyr, som inngår i EUs Frontex-operasjon for å beskytte unionens yttergrenser.

Tyr har tre leger om bord og planen er at disse skal løftes over i Ezadeen ved hjelp av helikopter.

Forlatt av mannskapet

Mandag bordet den italienske kystvakten et annet lasteskip som viste seg å ha over 700 syriske flyktninger om bord. Også dette skipet gikk på autopilot og var forlatt av mannskapet.

Det Moldova-registrerte skipet Blue Sky M var bare 8 kilometer fra land da seks marineoffiserer ble firet ned fra helikopter og fikk stanset skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strøm av flyktninger

Over 170.000 mennesker forsøkte i fjor ta seg sjøveien fra Midtøsten og Nord-Afrika til Italia, over halvparten av dem fra Syria og Eritrea.

Flere tusen antas å ha druknet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa om bord i overfylte, skrøpelige farkoster. De aller fleste av flyktningene utnyttes av kyniske menneskesmuglere og må betalte dyrt for billetten nordover.