Dette er steinblokkene som skal fungere som midlertidig beskyttelse for en jødisk landsby øst i Jerusalem. Hver modul er 2,5 meter høy og 2 meter bred og skal, ifølge Israel, hindre angrep med brannbomber og steinkasting fra palestinsk side. Foto: REUTERS/Amir Cohen / NTB scanpix.

Nytt angrep og nye sikkerhetstiltak i Israel

To palestinere gjennomførte søndag et nytt angrep, denne gangen sør i Israel. Israelske myndigheter innfører nå nye sikkerhetstiltak for å takle den spente situasjonen.

Ti personer ble såret i et skyteangrep på en busstasjon i Beersheba i det sørlige Israel søndag. Den ene av de to antatte gjerningsmennene er skutt og drept, ifølge politiet.

Ifølge politiet åpnet to palestinere ild mot forbipasserende på hovedbusstasjonen i Beersheba, som ligger cirka 100 kilometer sør for Jerusalem. Den andre antatte gjerningsmannen skal ha blitt påført alvorlige skader av israelske sikkerhetsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Haaretz er tilstanden kritisk for to av de sårede, mens de øvrige har moderate eller lettere skader.

Flere tiltak

Det har de siste ukene blitt gjennomført en rekke palestinske angrep mot israelere etter at konflikten om jødisk kontroll over området der al-Aqsa-moskeen ligger har tilspisset seg. Lørdag var det flere angrep både i Jerusalem og Hebron og fire palestinere ble skutt og drept av israelsk politi og militære styrker.

Israelske myndigheter iverksetter derfor flere tiltak de mener er nødvendige for å beskytte egne borgere.

I Jerusalem startet politiet søndag byggingen av en midlertidig mur i Øst-Jerusalem for å beskytte et jødisk område som har blitt angrepet med brannbomber og steinkasting fra en nærliggende palestinsk landsby.

Delt by

Muren vil føre til en effektiv deling av det palestinske Jabel Mukaber og det jødiske Armon Hanatziv, og kritikere mener at tiltaket vil føre til en de facto deling av hele Jerusalem.

Politiet har satt opp seks store steinblokker, hver av dem 2,5 meter høye og 2 meter brede. De blir kalt «midlertidige mobile politisperringer». Planen er at sperringen skal bli 300 meter lang og skal kunne flyttes i tråd med hvor angrepene kommer fra, ifølge de lokale myndighetene.

Tre beboere fra den palestinske landsbyen ble tirsdag drept etter to angrep i Jerusalem der tre israelere døde.

Nektes å jobbe

Som ledd i sikkerhetsforanstaltningene ble det i helgen også kjent at israelske byer nekter vedlikeholdsarbeidere og renholdere å komme på jobb på skolene de arbeider. Blant byene som har innført dette forbudet er Tel Aviv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Formelt gjelder yrkesforbudet både jøder og arabere, men myndighetene innrømmer at dette i første rekke rammer arabere, siden det i all hovedsak er palestinere og andre arabere som har denne typen jobber.

Tiltaket er fordømt av den arabiske politiske opposisjonen i Israel. En talsmann for den fellesarabiske listen kaller tiltaket en «en farlig og rasistisk utestengelse».

Kerry tar nytt initiativ

I et forsøk på å dempe konflikten, flyr USAs utenriksminister John Kerry til uken til Tyskland for å ha møter både med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Palestinernes president Mahmood Abbas.

Kerry vil på sin Europa-tur også ha møter med europeiske politikere om situasjonen i Syria.

Les også
16 år gamle palestinere drept på Vestbredden
Les også
Kerry jobber på flere fronter for ro i Midtøsten
Les også
TV2-profil krangler med Israel-vennerFredrik Græsvik
Les også
Kerry vil forsøke å dempe uroen i Midtøsten
Les også
Israelske byer nekter arbeidere å gå på jobb