Nye bilbranner i flere svenske byer

Natt til onsdag er det igjen meldt om bilbranner i Malmö. Det er niende natt på rad med bilbranner i den sørsvenske byen. I Norrköping, Linköping og Lund ble også biler antent.

– Det har vært to hendelser med kort tids mellomrom i Malmö, men det har ikke budt på problemer å håndtere sakene, sier Gustaf Sandell ved redningstjenesten i Sør-Sverige.

På åstedet for den første brannen var det ingen spredningsfare, og en privatperson hadde klart å dempe brannen med et brannslukningsapparat. Den andre meldingen gjaldt tre biler som sto i brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere byer rammet

I Norrköping, 15 mil sørvest for Stockholm, ble 19 biler rammet av en brann i et parkeringsanlegg ved Klockartorpet natt til onsdag.

– Åtte biler ble overtent i garasjen, mens sju andre biler fikk varme- og stråleskader. Dessuten spredde brannen seg til fire biler utenfor garasjeanlegget, sier Anders Finn i den svenske redningstjenesten tilNorrköpings Tidningar. I nabobyen Linköping brant det i tre biler.

– Vi ser ingen forbindelse mellom hendelsene, sier operasjonsleder i Norrköping-politiet, Torbjörn Lindqvist tilAftonbladet.

Også i Lund, snaut to mil nord for Malmö, ble en bil påtent natt til onsdag.

Natt til tirsdag brant det i 13 biler i Malmö, og siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt stukket i brann i byen. Også i Stockholm, Södertälje og Borås har biler blitt satt i brann. Ingen personer er så langt pågrepet.

Sosiale forskjeller

Professor Per-Olof Hallin ved Malmö högskola tror bilbrannene er uttrykk for sosiale forskjeller. Han tror problemet bunner i utenforskap og forholdene folk lever under.

– Det kommer til å ta tid å forandre på det. Nye generasjoner vokser opp i en tid der det er en stor risiko for sosial eksklusjon, spesielt for barn, sier han. Hallin, som samarbeider med politiet om analyser av såkalte utsatte områder, mener politikerne siden 90-tallet har latt segregering og forskjeller vokse fram i Sverige.

Bilbrannene i Sverige den siste måneden har fått svenske politikere til å reagere. Mandag lovet innenriksminister Anders Ygeman flere synlige politifolk i gatene. (©NTB)