– Kripos, Økokrim og ulike politidistrikter blir en del av en ressurspoolen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ny politigruppe skal ta fremmedkrigerne

Norge er mest aktive i Norden til å bruke terrorlover på fremmedkrigere. Fra 1. oktober skal PST hente inn ekstra politiressurser for å gjøre enda mer for å stanse dem.

Norsk politi er langt mer offensive i bruken av rettsapparatet mot ekstremister enn våre naboland – selv om antallet nordmenn i Syria og Irak er lavt sammenlignet med antall fremmedkrigere fra Sverige og Danmark.

– Norge er klart mest aktiv i Norden. Man har ti ganger så mange siktelser som Sverige, der man akkurat har siktet de første for å ha oppfordret til eller støttet terror i Syria, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Norge er mer offensive enn de andre nordiske landene har Riksadvokaten bestemt at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må gjøre enda mer for å stanse fremmedkrigerne.

– Både Kripos, Økokrim og de ulike politidistriktene blir en del av denne ressurspoolen. De skal blant annet bistå med den tekniske biten av etterforskningen og varetektsfengslinger, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PST har tatt ut siktelser mot 19 personer for å ha brutt en av terrorbestemmelsene i norsk lov. Åtte av siktelsene er tatt ut i år.

Les også
Minst 80 fremmedkrigere har reist fra Norge