Ny bok om Norges maktelite

Hvem er de 252 mektigste menn og kvinner i Norge? Det er spørsmålet som stilles i boka «Makteliten» som tirsdag ble presentert i Oslo.

Knut Olav Åmås er redaktør for boka. Han har sammen med Kristin Clemet, Aksel Braanen Sterri og Kjetil Wiedswang stått for kåringen og omtalene av de 252 mektigste innenfor arbeids- og næringsliv, politikk, forvaltning, kunnskap, kulturliv og medier og sivilsamfunn.

– Dette er boka om de som styrer Norge, om den norske makteliten, sier redaktør Knut Olav Åmås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forfatterne har ikke foretatt noen nummerert rangering og presenterer derfor ikke den ene personen som de mener er mektigst i Norge.

– Uærbødige

– Vi har tatt utgangspunkt i helheten. Vi har uærbødige, direkte og ærlige begrunnelser for at disse er den samlede norske makteliten, sier Åmås.

Det er mange kjente navn på listen, men også noen overraskende og ukjente navn.

– Noe som dessverre også er et tydelig faktum, er at det er en meget skjev fordeling mellom menn og kvinner, og at det er svært få med minoritetsbakgrunn som innehar maktposisjoner, sier han.

Blant de 25 mektigste personene i Norge finner man kjente navn som tobakksarvingen Johan H. Andresen, statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, Oslos byrådsleder Raymond Johansen og LO-leder Gerd Kristiansen.

Fra Kristen-Norge

Preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke og generalsekretær Olav Fykse Tveit er de eneste med bakgrunn fra Kirke-Norge med plass på listen over Norges 250 mektige.

«Nærmere erkebiskop kommer vi ikke i Norge. Som person har Helga Haugland Byfuglien likevel beina på jorden», heter det i juryens begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I boken heter det at hun er «konsensussøkende og kompromissinnstilt» og at denne holdningen gir henne stor innflytelse og at hun ofte oppnår flertall for sine prosesser og forslag. 

– Vi har med bare en biskop. Vi har med en preses. Det var heller ikke nødvendigvis opplagt. Men hun har reell og formell makt over mange prosesse i Den norske kirke og er en samlende figur, sier Åmås.
I boken pekes det på at Den norske kirke fortsatt er den suverent viktigste seremonimester og leverandør av ritualer i det norske samfunnet.

«Enda viktigere er imidlertid den aktive, åpne og inkluderende rollen kirken og kirkelederne spiller i små og store nasjonale situasjoner», heter det i boken. 

Mer overraskende enn at preses Haugland Byfuglien figurerer på listen er utpekingen av Olav Fykse Tveit, som har ledet det mektige Kirkens Verdensråd siden 2009.

«Selv om han jobber internasjonalt, har han stor innflytelse i og på Kristen-Norge, han er stadig til stede i norsk offentlighet, og han bruker sitt nettverk aktivt», heter det i boken.

I tillegg har juryen også funnet plass til ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen I Avdeling for tro, livssyn og kulturvern I Kulturdepartementet.

I boken blir hun pekt på som et mulig navn som ny direktør i Kirkerådet.

På listen er også kristen-musiker Bjørn Eidsvåg, forstander i Det mosaiske trossamfunn,  Ervin Kohn og Joralf Gjerstad, også kjent som Snåsamannen. Flere navn blir også nevnt som mulige kandidater på listen, blant annet dagens direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen og prost i Vestre Aker, Trond Bakkevig.

«Den norske kirke er også en tung administrativ organisasjon, på måter som ytterst sjelden blir belyst i de største mediene», heter det i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Litt ukjente

Men listen inneholder også litt mer ukjente navn for folk flest, som forretningsmannen Johan Johannson, som sitter i styret til Norgesgruppen, statssekretær Lars Øy ved Statsministerens kontor, Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva og finansråd i Finansdepartementet, Hans Henrik Scheel.

Åtte av de 25 som står på listen over landets mektigste, er politikere.