Mannskaper fra Oslo brann- og redningsetat klargjorde søndag ettermiddag utstyr som skal brukes i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Nepal. Foto: Lars Magne Hovtun / Oslo brann- og redningsetat / NTB scanpix

Norske hunder og redningsfolk til Nepal

Et norsk søk- og redningsteam gjør seg søndag kveld klar til å fly fra Gardermoen med kurs for jordskjelvrammede Nepal.

Norwegian search and rescue team (Norsar) er et samarbeidsprosjekt mellom Norske Redningshunder og Oslo brann- og redningsetat (OBRE). Utenriksdepartementet har beredskapsansvar for teamet, som kan være utrykningsklar på få timers varsel og består av eksperter på søk og redning i urbane områder.

De er søndag kveld i gang med å laste utstyr om bord på et chartret fly som står klar på Gardermoen for å fly dem til Katmandu natt til mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et team med meget erfarne folk som er håndplukket fra Oslo brann- og redningsetat og Norske Redningshunder og har spisskompetanse på denne typen redningsarbeid, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i OBRE til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) er søndag kveld på Gardermoen for å møte redningsteamet før avreise. Teamet har blant annet erfaring fra redningsarbeid etter jordskjelvkatastrofen i Bam i Iran i 2003, der rundt 30.000 mennesker omkom.

Blant dem som nå reiser til Nepal for å hjelpe, er brannmannen Alf Lund.

– Vi skal være borte i ti dager. Vi er forberedt på at det som møter oss i Nepal, kommer til å være beinhardt, sier Alf Lund til NRK.

Han var med Norsar-teamet både til Iran i 2003 og til Japan etter jordskjelvet som kostet rundt 20.000 menneskeliv der i 2011.

Les også
Stort antall sårede til «norsk sykehus» i Nepal
Les også
Fikk en følelse av sjøsyke
Les også
Frykter 4.500 omkomne etter jordskjelvet