Kaoset i Irak vil fortsette og
...
Kaoset i Irak vil fortsette og lite tyder på at IS vil bli slått tilbake med det første, tror en norsk toppdiplomat i regionen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Norsk toppdiplomat tegner svart bilde av Irak
Del
Kaoset i Irak vil trolig fortsette i uoverskuelig fremtid, naboland fisker i rørt vann og IS vil neppe bli slått tilbake med det første, mener en norsk toppdiplomat i regionen.

I et notat som er unntatt offentlighet, tar en av Norges fremste diplomater i regionen et oppgjør både med irakiske myndigheter og Tyrkias og Irans rolle i konflikten.

Tyrkia driver et farlig spill for tiden og har betydelige ambisjoner i Irak, både økonomisk og politisk, konstateres det.

– Norsk bidrag styrker kampen mot IS  

Fisker i rørt vann

Iran anklages for å fiske i rørt vann i Irak og har ifølge de norske diplomatene utvilsomme ambisjoner i nabolandet.

Notatet etterlater heller ingen tvil om hvem som i realiteten kontrollerer de irakiske sjiamilitsgruppene som har ledet an i krigen mot opprørerne i Islamsk stat (IS). De styres i stor grad fra Iran, slås det fast.

USA øker antall droner for angrep og overvåking  

Utradert grense

Lite tyder på at IS vil bli slått tilbake med det første i Irak, til tross for de USA-ledede bombetoktene og militærinstruktører fra Norge og andre land, konstateres det videre.

Det er nok risikabelt å tro at Mosul eller andre viktige steder skal bli lette å ta tilbake, heter det.

Grensen mellom Irak og Syria er i praksis nærmest utradert og blir neppe gjenopprettet, spås det videre.

– Lidelse og misjon hører sammen  

Kaoset vil fortsette

Den norske toppdiplomaten tror verken USA eller andre vil engasjere seg ytterligere militært i det de omtaler som det irakiske kaoset.

Saudi-Arabia sitter på gjerdet og venter og det samme gjelder de øvrige golfstatene. Kaoset vil trolig fortsette i uoverskuelig fremtid, lyder konklusjonen.

Notatet advarer mot økende splittelse mellom Iraks sjia- og sunnimuslimer. Fjorårets valg av statsminister Haider al-Abadi har endret lite i så måte, konstateres det videre.

Svært lite har skjedd av positiv utvikling det siste året, mener den norske toppdiplomaten, som tegner et helsvart bilde av menneskerettssituasjonen, blant annet for kvinner.

23-åring innrømmer å ha vært IS-kriger  

Etnisk rensing

Kurdiske myndigheter i Nord-Irak, der norske militærinstruktører nå er på plass, får også sitt pass påskrevet.

Notatet viser til rapporter fra Human Rights Watch og FN, som anklager de kurdiske Peshmerga-styrkene for potensielle brudd på humanitærretten og mulig etnisk rensing i områder de kontrollerer.

IS sprengte oldtidstempel i Palmyra  

irak-norge-notat,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,forsvar,midtøsten,irak,syria,norge,Riksnyheter,is,tyrkia,iran,økonomi,politikk,islamsk stat,soldater,militæret,mosul,nord-irak,human rights watch,fn