Politiet sperret av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo onsdag morgen etter at en bombelignende gjenstand ble funnet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Nokas-vekter sier han sto bak skyting og falsk bombe

Nokas-vekteren som ble skutt ved Blindern, har i avhør opplyst at han selv avfyrte skuddene og utplasserte en bombekopi. Siktelsen for falsk forklaring kan bli utvidet, sier politiet.

Vekteren har sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag, etter at han natt til onsdag ble truffet av flere skudd på universitetsområdet på Blindern i Oslo.

– Sent i går kveld fant politiet grunnlag for å endre vekterens status. Han ble siktet for falsk forklaring. Etter noe tid valgte han så å gi en ny forklaring, sier leder ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon, politiinspektør Grete Lien Metlid, til NTB torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Erna Solberg inn i kampen om Oslo

I sin nye forklaring opplyste vekteren at han selv avfyrte skuddene og utplasserte gjenstanden som ifølge politiet var laget for å se ut som en bombe. I sin første forklaring hadde han sagt at han møtte to menn mens han var på jobb på Blindern, og at den ene skjøt mot ham.

– Vi leter per nå ikke etter andre personer i forbindelse med saken. Det er én person som er siktet, opplyser Metlid.

Siktelsen kan bli utvidet

Når det gjelder motivet for handlingene, sier Metlid at det er for tidlig å si hva mannen har forklart om dette. Men våpenet som ble brukt er beslaglagt, og vekteren medvirket til at det ble funnet, forteller politiinspektøren.

I løpet av torsdagen vil politiet vurdere å begjære mannen fengslet.

Metlid utelukker samtidig ikke at siktelsen kan bli utvidet til å gjelde også andre forhold enn falsk forklaring.

– Politiadvokaten vil gjøre sine vurderinger i løpet av dagen, sier Metlid.

Tredje voldssak

Den siktede Nokas-vekteren har ifølge ham selv vært utsatt for vold på jobb to ganger tidligere, meldte TV 2 onsdag. I 2013 ble han knivstukket i armen, mens han i november 2014 ble angrepet med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med et tau. Begge hendelsene skjedde mens vekteren var på jobb på Blindern.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I lys av denne ukens sak vil politiet nå se nærmere på de to tidligere sakene.

– Det er ikke noen endring i de to sakene per nå. Begge sakene er henlagt med ukjent gjerningsperson. Men det er selvfølgelig helt naturlig at politiet også skal se på disse sakene, sier Metlid til NTB.

Suspendert

Konserndirektør i Nokas, Heine Wang, sier det kan dreie seg om en personlig tragedie dersom vekteren selv har iscenesatt angrepet.

– Dersom dette medfører riktighet, er det en stor personlig tragedie for en av våre ansatte, sier Wang til NTB.

Han ønsker ikke å si om saken vil føre til endring av rutiner eller praksis hos Nokas.

– Vekteren er suspendert, men vi er også opptatt av å ta vare på ham videre, sier kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen i Nokas til NRK og legger til at selskapet ikke har hatt noen mistanke mot ham tidligere.

Onsdag sa konserndirektøren at selskapet vil gjennomgå egne sikkerhetsrutiner for å bedre vekternes sikkerhet. Med de nye opplysningene i saken ser han torsdag noe annerledes på situasjonen.

– Dersom dette er riktig, vil saken endres noe, sier Wang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kobler knivdrap og norsk homokamp
Les også
Nokas-vekter sier han avfyrte skuddene selv
Les også
«Hvordan kunne jeg si nei til å gjøre en forskjell?»A21
Les også
Håper å skaffe 2000 givere mot menneskehandelEn dag
Les også
Erna Solberg inn i kampen om Oslo