Nobel-historiker tror komiteen hadde behov for ro

Årets fredspris anerkjenner solid fredsarbeid, men er ellers traust og ukontroversiell, mener Nobel-historiker Øivind Stenersen.

Les flere saker og reaksjoner på fredsprisen 2015

Han mener Nobelkomiteen denne gangen hadde behov for å dele ut en pris som ikke nødvendigvis skapte de største overskriftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I så måte er den et hvileskjær. En traust pådriver-pris, sier Stenersen til NTB.

Det har vært utskiftning i komiteen, og Kaci Kullmann Five overtok som leder. I tillegg har det vært mye støy i forbindelse med boken til mangeårig sekretær Geir Lundestad.

– Jeg tror komiteen ønsket å ha litt ro for å komme i gang. Dette var ikke året for å tildele en ny bråke-pris, sier Stenersen, og nevner prisen til Barack Obama og EU som tildelinger som førte til mye debatt.

– Må ikke bli for kjedelig

Stenersen mener det er viktig at Nobelprisen ikke blir for tannløs, og at komiteen fortsatt vil være villig til å tenke kontroversielt. Samtidig er det viktig at det ikke blir bråk hvert år. Det gjelder å finne en balanse for at prisen skal være interessant, men også beholde sin legitimitet.

– Nobelkomiteen har en slegge, som nok vil bli brukt i fremtiden. Men i år var ikke tiden inne for noe slikt, sier Stenersen.

Prisen til den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog kom som en overraskelse for Nobel-historikeren. Selv hadde han tro på at noen tilknyttet flyktningsituasjonen eller atomsikkerhet ville bli valgt.

– Men jo mer jeg tenkte på det, jo mer synes jeg det er en fin pris som er på trygg grunn i fredsprisens lange tradisjoner for fredsprosesser, sier han.

– Overvurder effekt

Prisen bærer også preg av en litt naiv, skandinavisk tankemåte, hvor man ønsker å inspirere andre ved å vise til dem som går foran med et godt eksempel, ifølge historikeren. Han tror komiteen har hatt et ønske om å skape ringvirkninger i Midtøsten, men tviler på om prisen vil påvirke andre land i særlig grad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir litt som: Look to Norway, look to Tunisia. Den internasjonale oppmerksomheten blir positiv, men man overvurderer prisens betydning om man tror at dette vil få noe særlig effekt, sier han. (©NTB)

Les også
Solhjell: – Prisen er mer enn et diplom
Les også
Norges Fredsråd: En brobyggerpris
Les også
Helsingforskomiteen: – En inspirasjon
Les også
Brende håper fredsprisen inspirerer andre land
Les også
Stor glede hos Tunisias fredskvartett