Området rundt al-Aqsa-moskeen skal videoovervåkes. Foto: Reuters / NTB scanpix

Netanyahu: al-Aqsa-kameraovervåking i vår interesse

Israels statsminister Benjamin Netanyahu slår fast at avtalen med Jordan om å utstyre området rundt al-Aqsa-moskeen i Jerusalem med overvåkingskameraer, er i Israels interesse.

Kameraene skal først og fremst ha som formål å «motbevise at Israel bryter status quo, og for det annet, å vise hvor provokatørene egentlig kommer fra, og å hindre dem fra å foreta seg noe», uttalte Netanyahu søndag.

LES: Vestmuren er og blir jødisk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttalelsen kom dagen etter at han og utenriksminister John Kerry bekreftet at tiltaket med døgnkontinuerlig videoovervåking kommer på plass. Kunngjøringen kom etter at Kerry hadde møtt kong Abdullah i Jordan og palestinernes president Mahmoud Abbas.

Begrepet «status quo» brukes om al-Aqsa-moskeen for å vise til den eksisterende ordningen som regulerer hvem som skal ha tilgang til området der moskeen ligger. Området blir av muslimer og jøder ansett som hellig. Muslimene kaller plassen Haram al-Sharif, og jødene kaller den Tempelhøyden.

DAGENS DEBATT: Skuffet både venner og fiender

Den eksisterende ordningen går ut på at Jordan organiserer den islamske stiftelsen som administrerer al-Aqsa. Muslimer får lov til å be på plassen, mens jøder kan besøke området, men ikke be. Abbas og kong Abdullah har vært bekymret for at Netanyahu skal endre på ordningen, men Netanyahu har flere ganger slått fast at ordningen skal opprettholdes som den er.

Les også
Dødstall stiger etter sykehusangrep i Afghanistan
Les også
Vestmuren fortsatt jødiskUNESCOs vedtak
Les også
To skutt etter knivstikking i Israel
Les også
Israelsk politi fjerner aldersgrense ved al-Aqsa-moskeen
Les også
Knivoffer i Jerusalem tilgir gjerningsmannen