Hovedstyreleder i NLM, Lars Gaute Jøssang (t.v.), mottok sjekken på 25 millioner kroner fra daglig leder Bjarte Rydland og styreleder Per Inge Søreng (t.h.). Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

NLM gjenbruk: 25 millioner i overskudd

NLM gjenbruk gikk med 25 millioner kroner i overskudd i fjor. Fredag mottok moderorganisasjonen Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) en sjekk på beløpet.

NLM gjenbruk har nå 30 gjenbruksbutikker rundt om i landet. Fjorårets overskudd utgjør 60 prosent av omsetningen som var på 42 millioner kroner.

Det var leder i styret for NLM gjenbruk, Per Inge Søreng, som overrakte sjekken til hovedstyrets formann, Lars Gaute Jøssang, i forbindelse med hovedstyremøtet i NLM i Oslo fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er i år ti år siden vår gjenbruksvirksomhet ble startet. Det begynte forsiktig med én butikk. Men i løpet av disse ti årene har det vært et samlet overskudd på rundt 120 millioner kroner som har gått til Misjonssambandets arbeid, fortalte Søreng.

Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang karakteriserte NLM gjenbruk som et av de store eventyrene han har vært med på. – Jeg var med på å si ja til starten i hovedstyret, under en del tvil, men det er helt fantastisk hva som er blitt ut av dette, sa Jøssang.

– De 1300 frivillige medarbeiderne gjør en fantastisk innsats. Dette er penger som kommer NLMs arbeid, både her i Norge og ute på misjonsfeltene, til gode. Blant annet støtter vi bistands- og utviklingsarbeid på NLMs misjonsfelt og tre frivillighetssentraler i Norge, sier Bjarte Rydland som har vært daglig leder av NLM gjenbruk siden juli i fjor.

Fortsatt vekst

NLM gjenbruk er fortsatt i vekst. I løpet av 2015 åpnes det fire nye butikker. Først ute er Skien, der kjedens 31. butikk åpner 7. mai. I løpet av året er det også planlagt å åpne butikker på Askøy i Hordaland, Roa på Hadeland og Hillevåg i Stavanger.

Rydland forteller dessuten at et par av butikkene, Ørsta og Stord, er på flyttefot til bedre og mer sentrale lokaler i løpet av året.

– Det lokale engasjementet er helt avgjørende i utviklingen av butikkjeden, sier han.

Misjonssambandets butikkjede het fram til siste årsskifte Misjonssentralen gjenbruk AS. Nå er kjeden en avdeling i NLM og har derfor byttet navn til NLM gjenbruk.

Miljøvennlig

Rydland mener gjenbruksbutikkene også betyr mye for miljøet, ved at levetiden og brukstiden til en rekke ting blir forlenget. Dermed minsker behovet for å produsere nytt, og avfallsmengden blir mindre, noe som er sentralt i norsk miljøpolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den daglige lederen i NLM gjenbruk peker også på det fellesskapet butikkene innebærer for de frivillige medarbeiderne, som i hovedsak er pensjonister.

– Mange av dem uttrykker stor glede over å få være med. Både fordi man jobber med noe meningsfullt, bidrar til et bedre miljø og hjelper mennesker som virkelig trenger det.

Les også
Lengselen etter gjennombrudd
Les også
Hun skal ikke lenger tie i forsamlingenKvinnenettverk i NLM
Les også
Kristne bør få flere barn
Les også
Ingebjørg (25) bryter barriere på FjellhaugKvinner i NLM
Les også
Solberg roste Vietnams fattigdomskamp