Israels statsminister Benjamin Netanyahu har nok en gang havnet på kant med sin egen etterretningstjeneste i synet på Iran. Foto. Reuters / NTB scanpix

Mossad og Netanyahu uenige om Iran-sanksjoner

Den israelske etterretningstjenesten Mossad advarer USA mot å skjerpe sanksjonene mot Iran, mens budskapet fra Israels statsminister er det motsatte.

Iran og de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd har satt juni som ny frist for å komme til enighet om Irans atomprogram.

Mossad-representanter har de siste ukene orientert Obama-administrasjonen og amerikanske senatorer om sitt syn, noe som bekreftes av utenriksminister John Kerry, skriver Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Kerry mener Mossad at trusler om skjerpede sanksjoner nå er som «å kaste en granat inn i forhandlingsprosessen».

Truer med veto

President Barack Obama deler dette synet og har truet med å nedlegge veto mot et eventuelt kongressvedtak om skjerpede sanksjoner.

– Mulighetene er store for at forhandlingene med Iran kollapser dersom Kongressen vedtar nye sanksjoner, sa Obama under en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister David Cameron i forrige uke.

Cameron er enig og viser i likhet med Obama til at det nå for første gang på lenge er framdrift i forhandlingene om atomprogrammet.

På kant

Republikanere i Senatet, med Mark Kirk i spissen, har med støtte fra demokraten Robert Menendez tatt initiativ til nye Iran-sanksjoner dersom det ikke er oppnådd enighet om en atom-avtale innen 30. juni.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu stiller seg bak initiativet, og det samme gjør den innflytelsesrike lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Alle er de dermed på kant med israelsk etterretning, som advarer mot følgene dette kan får forhandlingsprosessen.

Ulikt syn

Republikaneren John Barosso bekrefter at det kommer høyst ulike signaler fra israelerne i spørsmålet om Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har møtt en rekke tjenestemenn fra ulike deler av den israelske regjeringen. De har ulikt syn på tingene, sier han.

Trosset

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, har invitert Netanyahu til Washington, der han trolig vil snakke varmt om skjerpede Iran-sanksjoner fra talerstolen i Kongressen 11. februar.

Det er ikke første gang at Netanyahu har vært på kant med sin egen etterretningsorganisasjon i synet på Iran.

Tidligere Mossad-sjef Meir Dagan fortale i desember 2010 at han hadde trosset en ordre fra den israelske statsministeren om å forberede et angrep mot Iran.

Les også
Anklager Israel for grensekrenkingGolan-uro
Les også
Økt gavestrøm fra Norge til IsraelGaver til Israel
Les også
Hizbollah-leders sønn drept i israelsk angrep
Les også
Israel og okkupasjonen
Les også
Israel og okkuperte områder
Les også
Ungdom som brenner for misjon i Israelreturn2sender