Mor Teresa skal bli helgen har pave Frans bestemt. Foto: Rupak De Chowdhuri / Reuters / NTB scanpix

Mor Teresa blir helgen

Mor Teresa, nonnen som viet sitt liv til å hjelpe fattige i India, skal gjøres til helgen i september neste år, melder Vatikanet.

Seremonien skal holdes i september neste år, ifølge Vatikanets offisielle avis Awenire.

Allerede i 2003 ble Mor Teresa saliggjort av den nå avdøde pave Johannes Paul. Saliggjøring krever ett mirakel, mens det å bli kanonisert til helgen krever to.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag godkjente pave Frans kvinnens andre mirakel, helbredelsen av en brasiliansk mann med hjernesvulst. Mannens familie har fortalt at de ba til Mor Teresa, hvorpå han ble frisk uten at legene kunne forklare hvorfor.

Det første mirakelet skal ha skjedd da en kvinne ble kurert for en ondartet svulst i magen i 1998.

Fredsprisvinner

Mor Teresa ble tildelt Nobels fredspris i 1979. Hun døde i 1997, 87 år gammel, og var kjent som «slummens helgen». Allerede kort tid etter at hun døde begynte spekulasjonene om hvorvidt hun kom til å bli kanonisert til helgen av Den katolske kirke.

Opprinnelig var den albanskættede kvinnen fra Skopje i dagens Makedonia, som da Teresa ble født var en del av Det osmanske riket. Hun bodde imidlertid store deler av sitt liv den indiske storbyen Kolkata, som tidligere het Calcutta.

Det er ikke klart om seremonien der hun skal gjøres til helgen, vil bli holdt i Italia eller India.

Storslått begravelse

India besluttet å gi Mor Teresa en statsbegravelse da hun døde i 1997. Den åpne båren ble fulgt av anslagsvis 100.000 mennesker idet den ble fraktet langs en fem kilometer lang rute i Kolkata.

Prosesjonen hadde militær eskorte, det ble spilt militærmarsjer og skutt med kanoner under begravelsen. Men sikkerhetstiltakene brøt delvis sammen idet tusenvis av fattige brøt seg gjennom sperringene og løp ved siden av båren.