Mange drept i angrep mot hotell

Sikkerhetsstyrker har stormet et hotell Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou, der antatte militante islamister har tatt flere gisler og drept minst 20 mennesker.

Foreløpig er 63 gisler befridd, og aksjonen fortsetter, opplyser Burkina Fasos kommunikasjonsminister Remis Dandjinou lørdag morgen. Han skriver på Twitter at ett av de befridde gislene er Clément Sawadogo, som er minister i departementet for offentlige tjenester, arbeid og trygd, ifølge Reuters.

Dandjinou kommer ikke med opplysninger om hvor mange gisler som er igjen på hotellet. Til nyhetsbyrået AFP sier han at totalt 63 personer er evakuert fra hotellet lørdag morgen, hvorav 33 er sårede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er noen drepte, men vi har ikke antallet, sier Dandjinou.

Minst 20 drepte

Fra før er det bekreftet at minst 20 mennesker skal ha blitt drept av angriperne som stormet Splendid Hotel i sentrum av Ouagadougou fredag kveld. I tillegg skal brannmenn ha funnet omkring ti døde mennesker på en restaurantterrasse i nærheten av hotellet.

– Vi har ikke et presist antall døde, men det er minst 20 personer, sa Robert Sangare, sjef for sykehuset Yalgado Ouedraogo, ved midnatt lokal tid.

– I tillegg har vi fått inn minst 15 personer med skuddskader, samt andre som fikk skader i panikken som oppsto da de forsøkte å rømme fra stedet, legger han til.

Den militante islamistgruppen al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) sier den er ansvarlig for angrepet, ifølge den USA-baserte gruppen SITE, som overvåker ytterliggående islamistiske nettsider. AQIM hevder selv å ha drept 30 mennesker inne på hotellet, skriverNew York Times.

Gruppen var også en av dem som tok ansvaret for gisselaksjonen mot et luksushotell i Mali i november i fjor. Der ble 22 mennesker drept, blant dem to angripere.

Slår tilbake

De tungt væpnede gjerningsmennene satte fredag kveld fyr på flere biler som sto parkert utenfor hotellet, før de stormet hotellet og skjøt rundt seg. Angriperne tok deretter flere gisler inne på hotellet og et kasino som ligger i samme bygg.

Deler av hotellet sto natt til lørdag i brann, og inne fra bygningen kunne man høre skrik, forteller vitner på stedet. Rundt midnatt klarte sikkerhetsstyrkene å sikre området rundt hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halvannen time senere var burkinske og franske sikkerhetsstyrker i gang med sin motaksjon for å befri gislene. De har også bedt om bistand fra amerikanske styrker, og en tjenestemann fra det amerikanske forsvaret har uttalt til Reuters at USA jobber med å komme forespørselen i møte.

Ingen nordmenn

Splendid Hotel har 147 rom og benyttes ofte av journalister, FN-ansatte og diplomater. Det skal ikke være nordmenn på hotellet, ifølge informasjonen Utenriksdepartementet har fått.

– Utenriksdepartementet har ikke informasjon som tilsier at norske borgere skal være involvert, opplyser pressevakt Astrid Sehl i UD til NTB.

I sittreiseråd for Burkina Faso fraråder UD reiser til landet som ikke er strengt nødvendige. Dessuten oppfordres norske borgere i eller på vei til Burkina Faso om å registrere sin reise.

Det vestafrikanske landet har i lang tid vært preget av politisk uro og mange blodige sammenstøt, men situasjonen roet seg noe etter presidentvalget i fjor høst.