President Massoud Barzani i irakiske Kurdistan holdt en pressekonferanse på Sinjar-fjellet søndag. Foto: Ari Jalal / Reuters / NTB scanpix

Lederen for Iraks kurdere besøkte Sinjar-fjellet

Iraks Kurdistan-president Massoud Barzani hyllet peshmerga-krigernes offensiv mot IS da han besøkte Sinjar-fjellet nord i landet søndag.

Flere tusen soldater fra den kurdiske hæren, også kalt peshmerga, klarte å bryte Den islamske statens (IS) langvarige beleiring av fjellet etter at offensiven startet sist onsdag.

– I løpet av de siste to døgnene har peshmerga åpnet to hovedruter til Sinjar-fjellet, sa Barzani, som leder den selvstyrte kurdiske regionen i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge ham har de kurdiske styrkene også klart å gjenerobre en stor del av sentrum i byen Sinjar, som er den største bosetningen i distriktet.

Den kurdiske offensiven truer IS-opprørernes forbindelser mellom deres bastion Mosul i Irak og områdene IS kontrollerer i nabolandet Syria.

Ifølge president Barzani kan peshmerga-soldatene komme til å slutte seg til en fremtidig offensiv for å gjenerobre storbyen Mosul.

– Vi kommer til å delta dersom den irakiske regjeringen ber oss om det, og vi kommer selvfølgelig til å stille visse vilkår, sa Barzani.

Kurdistans regionale sikkerhetsråd hevdet søndag at peshmerga-styrkene er på frammarsj inne i byen Sinjar, hvor de får støtte fra internasjonale styrker som angriper IS-stillinger fra lufta.

USA bekrefter at IS' bygninger, taktiske enheter og kjøretøy ble rammet i fire luftangrep i nærheten av Sinjar søndag.

Les også
– Kan ta minst tre år å bekjempe IS
Les også
Egypt åpner grensa mot Gaza – i to dager
Les også
Styrker redder yazidier fra Sinjar-fjellet i Irak
Les også
– 100 fremmedkrigere drept av IS