KrF-lederen vil klekke ut en plan for sentrum

KrF-leder Knut Arild Hareide skal bruke tiden i pappapermisjon til å klekke ut en plan for å samle sentrum i norsk politikk fram mot valget i 2017.

– Det er ikke noe i samarbeidsavtalen som er til hinder for å jobbe for et sterkere sentrum i norsk politikk, sier Hareide til NTB.

Han gikk ut i en tre måneder lang pappapermisjon torsdag uken før påske. Det betyr at når neste stortingsmøte settes med KrF-lederen i salen, skriver vi september.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan være positivt å få en liten pause og anledning til å se norsk politikk utenfra. Samtidig får partiet nye muligheter gjennom andre. Også er det enda et og et halvt år fram til stortingsvalget i 2017, så dette er et strategisk godt tidspunkt å ta permisjon på, sier tobarnsfaren.

Sentrum i skyggen

Hareide har sett med stigende bekymring på bråk og uro i sentrum de siste ukene. Samtidig som svært mye av debatten dreier rundt de to store.

– Vi kan ikke la Ap og Høyre få hele spillerommet. Men så har vi også vært i en tid som er preget av skillelinjene i sentrum. Jeg tenker at det finnes muligheter fram mot 2017 for å utvikle et sterkere samarbeid i sentrum, sier Hareide.

– Nå har jo dere og Venstre valgt side med samarbeidsavtalen med Høyre og Frp, mens Senterpartiet tok skrittet mot venstre inn i det rødgrønne samarbeidet?

– Mange vil med rette påpeke at det er store forskjeller og ulikheter. Men det er mer som binder sammen, noe mange saker har vist i det siste, mener KrF-lederen.

Avgjørende rolle

I den grad stortingsvalget i 2017 blir et «statsministervalg» vil de fleste være enige om at kampen står mellom Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre. Hareide ser ikke det i seg selv som et problem:

– Jeg tar ikke til orde for noen sentrumsregjering. Men går vi 20 år tilbake, var det jo slik at også Bondeviks sentrumsregjering i 1997 ble kalt et luftslott – helt til den så dagens lys, sier Hareide.

Bondevik I-regjeringen besto av KrF, Senterpartiet og Venstre, som samlet fikk 42 representanter og måtte støtte seg på Høyres 23 og Fremskrittspartiets 25 representanter for å få flertall som den gang var på 83 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ting ser veldig annerledes ut nå. Og veldig mye tyder på at det er sentrumspartiene som vil avgjøre de ulike samarbeidskonstellasjonene inn mot 2017-valget. Så at sentrum kommer til spille en avgjørende rolle, er det ikke tvil om. Spørsmålet er om vi kan gjøre det som en samlet kraft. Det vil i så fall være positivt for alle sentrumspartiene, tror Hareide.

Funderinger

Nøyaktig hvilke strategier han vil legge opp og hvilke strenger han skal spille på, er foreløpig litt åpent, vedgår KrF-lederen.

– Det er noe av det jeg skal fundere på i permisjonstiden, sier Hareide.

Han føyer til at Miljøpartiet De Grønne er definert som blokkuavhengige i det ønskede sentrumsalternativet.

– Vi så at MDG var med på å utgjøre en maktfaktor i lokalvalget, lyder analysen.

Hareide understreker at samarbeidsavtalen mellom KrF og Venstre på den ene siden og Høyre og Frp fortsatt forplikter.

– Avtalen gjelder for årene 2013 til 2017. Men jeg ser ikke noe problematisk med at vi samtidig ønsker å jobbe for et konstruktivt samarbeid i sentrum. Valget i 2017 kan gi et helt annet bilde og med større muligheter enn 2013 ga. Og uansett er det sakene som er det viktigste. Så jeg vil ikke spekulere i regjeringsspørsmålet nå, men konsentrere meg om å forsterke sentrum i norsk politikk, sier Hareide. (©NTB)