KrF-leder Knut Arild Hareide. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

KrF advarer mot «umulige» asylforslag fra regjeringen

Det henger ikke sammen hvis regjeringen holder på skattekutt til de rikeste og samtidig skjærer ned på langsiktig bistand, mener KrF.

Les mer om statsbudsjettet 2016

Partiet la torsdag fram sitt alternative budsjett for 2016 for å presentere sin egne satsinger og prioriteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der har KrF satt av en pott på 8 milliarder kroner med henblikk på neste års asylregning, som regjeringen anslår blir 9,5 milliarder høyere enn antatt.

Men KrF-leder Knut Arild Hareide varsler hard dragkamp om hvordan asylregningen skal betales.

– Hvis det skal være slik at vi skal ha milliardkutt i skatt til noen av de rikeste i dette landet og samtidig diskutere bistandskutt, tror jeg alle forstår at det er noe som ikke henger sammen. Det vil være en umulighet for KrF, sier han til NTB.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Bistandskamp

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) legger fredag fram sitt såkalte tilleggsnummer til neste års statsbudsjett. Tillegget skal gi svar på hvordan den kraftig økte asylanttilstrømmingen til Norge i år og neste år skal håndteres og finansieres.

Lekkasjer tyder på at regjeringen foreslår større omdisponeringer i bistandsbudsjettet for å dekke økte utgifter. TV 2 meldte onsdag at det dreier seg om 4 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Redd Barna har regnet ut at det i så fall vil innebære at Norge bruker totalt over 17 prosent av bistandsbudsjettet på flyktningtiltak her til lands. Det vil bety at Norge blir den desidert største mottakeren av norsk bistand i 2016.

– Et bistandskutt som vil være større enn vi noen gang har sett i Norge, er ikke en invitasjon til KrF, advarer Hareide.

KrF mot Frp

Kutt i ytelsene til asylsøkere i Norge skal være en del av pakken. Aftenposten erfarte torsdag at regjeringen vil foreslå å kutte i kontantutbetalingene til asylsøkere i Norge.

– Vi vil diskutere ytelser, for vi er opptatt av at vi skal ta imot dem som kommer med beskyttelsesbehov. Når det kommer et stort antall, gjør det situasjonen mer krevende, sier Hareide.

Det er ventet at regjeringen vil bruke mer oljepenger for å betale asylregningen. KrFs budsjett innebærer 8 milliarder mindre i oljepengebruk. Dette dekkes inn gjennom økte avgifter.

– Vi gjør endringer som gir inntekter i det samlede opplegget. Det handler om veibruksavgift, diesel-, bensin- og elavgift, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

Forslaget vil neppe falle i god jord hos Fremskrittspartiet, som nok heller ikke vil juble over at KrF krever omkamp om den økte taxfreekvoten.

Harde tak

Ifølge Hareide har KrFs budsjett en grønnere og mer sosial profil enn regjeringens forslag uten å kutte i velferd eller langsiktig bistand, samtidig som det tar høyde for en ny milliardutgift på asylfeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF avviser også regjeringens ønske om ytterligere kutt i formuesskatten, men støtter forslaget om kutt i selskaps- og personbeskatningen.

Finanspolitikerne går noen travle uker i møte. Opposisjonen har helgen til å stille spørsmål om tillegget som kommer fredag, og mandag legger Venstre fram sitt alternative budsjett.

Tirsdag innleder regjeringen forhandlinger med Venstre og KrF om neste års budsjett, inkludert tillegget om asyltilstrømningen. Da har de et par uker på seg til å bli enige. Finanskomiteen har frist til 20. november med å avgi innstilling om budsjettet. (©NTB)

Les også
KrF krever mer penger mot moderne slaveri
Les også
Støtter ny satsing på kristen lærerskole
Les også
KrF nær dobler støtten til ideell rusomsorg