John Kerry ber begge sider job
...
John Kerry ber begge sider jobbe for å dempe uroen i Midtøsten. Foto: Faith Ninivaggi / Reuters / NTB scanpix
Kerry jobber på flere fronter for ro i Midtøsten
Del
Fredag ringte USAs utenriksminister til Israels og palestinernes ledere for å mane til ro i regionen. Til uken følger han opp med å møte Benjamin Netanyahu i Tyskland.

Den israelske statsministeren skal besøke sin tyske kollega Angela Merkel onsdag for å diskutere sikkerhetssituasjonen i Israel og de palestinske områdene, og i Midtøsten for øvrig. En talsmann for USAs utenriksminister John Kerry sier sistnevnte trolig vil treffe Netanyahu og at møtet sannsynligvis vil skje i Tyskland .

Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, bekrefter det planlagte møtet i Tyskland.

– Diskusjonen der vil være 'OK, hvordan kommer vi tilbake til en posisjon hvor vi kan roe ting ned', sier Dermer.

Kerry har også sagt at han planlegger å besøke Midtøsten snart, men ingen detaljer har kommet ut om reiseplanene hans, verken dit eller til Tyskland.

Ringte begge sider

Samtidig har han snakket med begge sider på telefon fredag. Ifølge en uttalese fra departementet snakket Kerry med Netanyahu om hvordan man best kan få slutt på den pågående voldsbølgen. Kerry ga også uttrykk for USAs støtte til en snarlig gjenopprettelse av ro og orden.

I en annen uttalelse heter det at Kerry har snakket med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og «gjentatt viktigheten av å unngå mer vold og hindre hissig retorikk og beskyldninger».

Voldsbølge

Volden som har blusset opp den siste tiden, har kostet 39 mennesker livet. Det har vært en rekke angrep på israelere, samt sammenstøt mellom palestinere, politi og soldater.

LES: Voldsomme protester på Vestbredden og Gazastrip e n.

Fredag ble fire palestinere skutt og drept. En av dem var en mann som forkledde seg som journalist og knivstakk en israelsk soldat.

I tillegg ble Josefs grav, en jødisk helligdom i byen Nablus på Vestbredden, påtent. Abbas har fordømt angrepet på helligdommen.

Den seneste tilspissingen av konflikten skyldes til dels frykt for strengere israelsk kontroll av plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, et område som er hellig for både muslimer og jøder. (©NTB)