Samtidig som kampene raser med uforminsket styrke, blir den humanitære situasjonen i Jemen stadig verre. Bildet viser medlemmer av Houthi-militsen i Jemens hovedstad Sana. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/NTB scanpix

Kampene raser i Jemen – nærmere 100 drept

Nærmere 100 personer er drept i Jemen det siste døgnet i kamper mellom Houthi-opprørere og styrker lojale mot Jemens president. Samtidig blir den humanitære situasjonen i landet stadig mer prekær.

Eksplosjoner rystet Aden mandag, samtidig som innbyggere hevder et utenlandsk skip skyter granater mot Houthi-militsens posisjoner i havnebyen.

Les mer om situasjonen i Jemen her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saudi-Arabia leder en koalisjon som forsøker å slå opprørerne i landet tilbake, men tolv dager med bombing har ikke stoppet Houthi-militsens frammarsj.

De siste dagene har kampene rast i Aden, den siste bastionen til Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som selv oppholder seg i Saudi-Arabia.

Sivile drept

Minst 53 mennesker har det siste døgnet mistet livet i Aden. Blant de drepte er 17 sivile og 10 krigere som støtter Hadi, ifølge ambulansepersonell. I tillegg er 26 opprørere drept, opplyser en ikke navngitt militærkilde.

Den hovedsakelig sjiamuslimske Houthi-militsen prøver å ta kontroll over en av havnene i byen, ifølge øyenvitner.

Også i byen Daleh rundt 120 kilometer nord for Aden har det vært harde kamper det siste døgnet. I byen er 15 krigere som støtter Hadi, og minst 19 opprørere drept, ifølge lokale myndigheter.

– Spøkelsesby

Samtidig som kampene raser med uforminsket styrke, blir den humanitære situasjonen i Jemen stadig verre. Særlig i Aden er situasjonen prekær, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Aden er en spøkelsesby. Innbyggerne er som sunket i jorden, og omfanget av ødeleggelsene i byen er tydeligere i dagslys, skriver Robert Mardini, leder for ICRC for Midtøsten, på Twitter mandag.

Nødhjelp når ikke fram

ICRC har bedt om en pause i kamphandlingene for å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen, men venter fortsatt på tillatelse fra alle partene i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mardini opplyser imidlertid at to biler med nødhjelp er sendt inn i Aden mandag. ICRC har også fått tillatelse til å sende to fly til Jemens hovedstad Sana, melder BBC, men flygningene er utsatt grunnet «logistikkproblemer».

Organisasjonen håper at nødhjelpen kan bli fløyet inn tirsdag eller onsdag, opplyser en talsperson for ICRC til BBC.

Ber Pakistan om hjelp

Mandag ble det kjent at Saudi-Arabia har bedt Pakistan bidra i koalisjonen mot Houthi-militsen.

– Saudi-Arabia har bedt om fly, skip og bakkestyrker, opplyser landets forsvarsminister Khawaja Asif.

Opposisjonen i landet hindrer regjeringen i å bidra militært, og Pakistans statsminister Nawaz Sharif har derfor bedt om en debatt i nasjonalforsamlingen.

Sunni-dominerte Pakistan har vært alliert med Saudi-Arabia, men i det siste har Pakistan også styrket båndene til det sjiamuslimske Iran, dels av hensyn til energiforsyninger.

Iran støtter Houthi-militsen i Jemen, og det er frykt for at støtte til Saudi-Arabia kan øke splittelsen mellom sunnier og sjiaer i Pakistan. Nasjonalforsamlingen er ventet å komme med en beslutning mandag eller tirsdag. (©NTB)

Les også
Leger Uten Grenser: Verre i Jemen for hver dag
Les også
IS-offensiv mot palestinsk flyktningleir skaper stor uro
Les også
Kvinne med bombe drept i Istanbul
Les også
Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen
Les også
– Familie på ni drept i Jemen