En såret mann bæres bort fra en av moskeene som ble rammet av terroraksjonen i Sana fredag. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Jemen risikerer full borgerkrig

Terrorangrepene i Jemen kan være et nytt skritt i retning full borgerkrig, frykter eksperter.

Over 140 mennesker ble drept da selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta utenfor to sjiamuslimske moskeer i Jemens hovedstad Sana fredag.

En lokal væpnet sunnimuslimsk gruppe somhevder den tilhører IS, tok på seg skylden for ugjerningen. Dermed oppsto frykt for at den langvarige konflikten iJemen kan få et sterkere religiøst preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jemenittene er vant med vold, men ikke så brutalt som dette, sier analytikeren Farea al-Muslimi til avisaNew York Times.

Han mener landet står overfor en svært skremmende situasjon hvor normene som regulerer samfunnet, er i ferd med å forsvinne.

Presset fra makten

Terrorangrepene mot moskeene i Sana er de siste i en lang rekke alvorlige voldshendelser og krigshandlinger i Jemen de siste årene.

Den pågående konflikten begynte da president Ali Abdullah Saleh ble presset til å gi fra seg makten i 2012, i kjølvannet av den arabiske våren.

Visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi overtok styringen av landet, men havnet i konflikt både med den sjiamuslimske Houthi-militsen og al-Qaida. Den jemenittiske grenen av al-Qaida, AQAP, har utviklet seg til å bli en av verdens mest aktive.

I vinter tok Houthi-militsen kontroll over hovedstaden, og Hadi måtte flykte til byen Aden ved kysten. Herfra har han forsøkt å vinne tilbake makten, og det har vært harde kamper ved Aden den siste tiden.

– Stadig verre

Analytikeren Sama'a al-Hamdani, som er bosatt i USA, mener selvmordangrepene mot moskeene passer inn i et mønster av stadig verre voldshandlinger i Jemen.

Hun tror ikke konflikten plutselig vil eksplodere, men sammenligner den med en snøball som vokser mens den ruller nedoverbakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det går langsomt, men hele tiden i samme retning, sier hun til den canadiske avisaToronto Star.

De regionale stormaktene Saudi-Arabia og Iran støtter angivelig hver sin side i konflikten. FN har forsøkt å hjelpe Jemen med å innføre demokrati, men Farea al-Muslimi tror innsatsen bare har utsatt en utvikling i retning borgerkrig.

Amerikanske droner

Samtidig som de andre partene i konflikten har kjempet om makten, har USA i flere år gjennomført droneangrep mot al-Qaida i Jemen. Dette er imidlertid blitt vanskeligere på grunn av kaoset de siste månedene.

Fredag måtte de siste amerikanske rådgiverne for «spesielle operasjoner» forlate landet, ifølge en kilde som New York Times har snakket med. De 125 rådgiverne ble tvunget til å dra da al-Qaida erobret en by i nærheten av en amerikansk militærbase.

Selv om AQAP regnes som en av verdens farligste al-Qaida-grupper, har organisasjonen valgt å ta offentlig avstand fra angrepene mot moskeene i Sana.

– Vi understreker at vi følger instruksjonene til sjeik Ayman al-Zawahri om å unngå å ramme moskeer og markeder, heter det i en uttalelse fra AQAP.

Al-Zawahri, al-Qaidas øverste leder, kuttet båndene til IS i fjor. En av begrunnelsene var at den irakisk-syriske ekstremistgruppen var for brutal.