EU krever merking av varer produsert i Israels ulovlige bosetninger, som her i Barkan på Vestbredden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israel fordømmer EU-merking av bosetterprodukter

Israel fordømmer EU-kommisjonens vedtak om nye retningslinjer for merking av israelske varer som er produsert i omstridte bosetninger på Vestbredden.

EUs nye retningslinjer krever at det tydelig skal framgå om landbruksprodukter og kosmetikk fra israelske produsenter er produsert i bosetningene. Det holder ikke lenger at det står «Made in Israel».

Israel reagerer kraftig på onsdagens nyhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi beklager at EU av politiske grunner har valgt å ta et slikt eksepsjonelt og diskriminerende skritt, inspirert av boikottbevegelsen, spesielt på dette tidspunktet når Israel står overfor en terrorbølge rettet mot dets innbyggere, heter det fra det israelske utenriksdepartementet.

Importforbud

En EU-kilde sier at EUs ambassadør til Israel er kalt inn på teppet som følge av kommisjonens vedtak.

EU forbød i fjor import av fjærfe og meieriprodukter fra de ulovlige bosetningene, og det samme kan bli tilfelle med andre varer.

Landbruksprodukter og kosmetikk er blant produktene som israelske produsenter nå må merke tydelig dersom de kommer fra bosetningene og skal eksporteres til Europa. Det har tatt tre år for EU-kommisjonen å formulere retningslinjene.

Ap-oppfordring

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt oppfordret i juli i fjor den norske regjeringen til å fraråde kjøp av israelske varer produsert i bosetninger, noe som ble avvist av utenriksminister Børge Brende (H).

– Når det gjelder spørsmålet om tiltak mot import av varer fra bosetningene, har vi ikke tradisjon i Norge for å iverksette sanksjoner eller restriktive tiltak mot andre land på egen hånd, sa Brende.

Brende understreket imidlertid at bosetningene er folkerettsstridige og at varer derfra ikke kommer inn under frihandelsavtalen Norge har med Israel.

Fredshinder

Israel har hevdet at en merking av bosetterprodukter kan påvirke muligheten for fredssamtaler med palestinerne. Enkelte israelske tjenestemenn har også påstått at tiltaket er antisemittisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unionen har opplyst at merkingen har som formål å skille mellom varer som er laget innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser, og i de ulovlige bosetningene.

– Dette er et teknisk tiltak. Det er verken en boikott eller noe som vil føre til en boikott, sier en EU-kilde til nyhetsbyrået DPA.

– Vi tror ikke at det vil gi noen negativ effekt på handelsvolumet med Israel, tilføyer kilden, som ikke vil bli navngitt.

Frukt og grønt

I Storbritannia, Belgia og Danmark merkes allerede importerte israelske varer på en slik måte at det går fram hvorvidt de er laget i Israel eller i Jordandalen på Vestbredden. Det gjelder spesielt frukt og grønnsaker.

Nå må alle de 28 EU-statene merke jordbruksvarer og kosmetikk som kommer fra israelske bosetninger i palestinske områder, inkludert Øst-Jerusalem og Golanhøydene. (©NTB)

Les også
Milliard-import fra Israel til Norge
Les også
Tror årsaken er økt sympati med Israel
Les også
Knessetmedlem: – Israel er vår tids nazisterKrystallnatten
Les også
Egypt har ødelagt smuglertunneler fra GazaIsrael-korrespondenten
Les også
Ber USA reagere på nazipropaganda fra Fatah