– PKK må holde slagmarken unna
...
– PKK må holde slagmarken unna Kurdistan-regionen slik at sivile ikke blir ofre for denne krigen, heter det i en uttalelse fra regionens president Massoud Barzani lørdag. Foto: Ako Rasheed / Reuters / NTB scanpix
Irakisk kurdere anklager Tyrkia for å drepe sivile
Del
Militante kurdere fra PKK bør forlate den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, sier regionens president Massoud Barzani. Flere sivile er drept i tyrkiske luftangrep, ifølge ham.

Tyrkiske myndigheter opplyser at de har satt i gang en etterforskning av påstander i prokurdiske medier om at ni sivile er blitt drept i et slurvete tyrkisk luftangrep.

Samtidig fortsetter Ankara den massive bombarderingen av PKK-stillinger i Nord-Irak, og Barzani ber nå de kurdiske separatistene fra Tyrkia om å trekke seg ut av Irak.

– PKK må holde slagmarken unna Kurdistan-regionen så sivile ikke blir ofre for denne krigen. Vi fordømmer dette bombardementet som gjorde folk fra Kurdistan til martyrer, og vi ber Tyrkia om ikke å bombardere sivile igjen, heter det fra president Massoud Barzani lørdag.

Fredsprosess

Barzani ber videre PKK og den tyrkiske regjeringen om å vende tilbake til fredsforhandlingsbordet.

– Dersom PKK ikke hadde hatt baser i regionen, ville ikke Tyrkia ha bombet sivile, sier Barzanis rådgiver Kifah Mahmud.

LEDER: Tyrkias kamp mot IS

Tyrkia har siden i forrige uke utført hundrevis av luftangrep mot den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK i både Nord-Irak og Tyrkia.

Den irakiske regionen Kurdistan har et godt forhold til Tyrkia, som er en stor investor og handelspartner for den selvstyrte regionen.

– Ingen fotballkamp

Ifølge det PKK-tilknyttede nyhetsbyrået Firat ble åtte sivile drept da tyrkiske kampfly natt til lørdag bombet mål i Kandil-fjellene i Nord-Irak.

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Tyrkia har fram til nå nektet å gi ut offisielle tall på drepte og sårede.

– Det er ikke en fotballkamp, har en tjenestemann sagt til nyhetsbyrået AFP.

Tyrkiske F-16-fly fortsatte bombingen i Nord-Irak lørdag, ifølge lokale medier.

– Kampen mot terrororganisasjoner kommer til å fortsette uten avbrudd, for vårt folks fred og sikkerhets skyld, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

– 260 PKK-medlemmer drept

Selv om tyrkiske myndigheter ikke har gått ut med tall, melder det statlige nyhetsbyrået Anatolia at rundt 260 PKK-medlemmer er blitt drept siden Tyrkia innledet luftangrepene forrige uke. Selv har PKK bare innrømmet at en håndfull er drept.

Opptil 400 er såret i de tyrkiske angrepene, blant dem Nurettin Demirtas, broren til lederen av det prokurdiske partiet HDP, ifølge nyhetsbyrået Anatolia, som ikke oppgir kilder.

Anklager fra Syria

Lørdag anklaget den kurdiske militsen YPG, som kriger mot IS i Syria, Tyrkia for å ha angrepet den minst fire ganger den siste uka.

Tyrkia har i over en uke bombet PKKs leirer i Nord-Irak, samt ekstremistgruppen IS' stillinger i Syria. Regjeringen kaller det en synkronisert kamp mot terror, selv om PKK og dets allierte kriger mot IS både i Irak og Syria.

En tyrkisk tjenestemann avviser at YPG er blitt beskutt, men påpeker at hæren vil svare på ethvert angrep.

– Tyrkia angriper ikke det kurdiske folk. Vi har bare problemer med PKK. YPG er ikke et mål for oss, selv om de er tilknyttet PKK, sier tjenestemannen.

YPG-militsen, som jevnlig samordner kampen mot IS med den USA-ledede koalisjonen, påpeker lørdag at den har ingenting å gjøre med konflikten mellom PKK og Tyrkia.

irak-kurdistan-president-tyrkia,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,europa,tyrkia,midtøsten,irak