KrF-leder Knut Arild Hareide g
...
KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i Pride-paraden i Oslo sammen med kona Lisa Maria (t.v.) og Amal Aden (t.h) i slutten av juni. Dette har falt konservative krefter i partiet tungt for brystet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Hareide i Pride-paraden: – Angår oss alle sammen
Del
Rekordmange var med i Oslo Prides parade lørdag. KrF-leder Knut Arild Hareide ble utskjelt av sine egne for å delta. – Når en minoritet opplever hatkriminalitet, vold og trusler, så angår det oss alle, sier han.

104 paradeinnslag deltok i Oslo Prides parade . Aldri før har så mange vist sin støtte.

Knut Arild Hareide er den første KrF -lederen noensinne til å delta i Pride-paraden.

– Jeg synes det er flott å være her, og jeg har fått en varm mottakelse. Det setter jeg veldig pris på, sier han til NTB.

Preget av Orlando

Hareide innrømmer at det var hendelsen i Orlando , der 49 mennesker ble drept og over 50 andre såret i et angrep på homseklubben Pulse 12. juni, som fikk han til å delta.

– Jeg var i Orlando med min familie i min pappapermisjon i april-mai, og noen uker etter at vi kommer hjem så blir mennesker drept, kun fordi de er lesbiske og homofile. Jeg trodde ikke det var nødvendig i 2016, men det er det, å stå opp for at alle har samme menneskeverd og stå opp mot at homofile og lesbiske skal oppleve hatkriminalitet og diskriminering, sier Hareide.

LES: Hareide på Pride

Drapstrusler

KrF-lederen gikk sammen med kona Lisa og den muslimske, lesbiske samfunnsdebattanten Amal Aden . Aden fikk før paraden drapstrusler, men valgte likevel å gå etter å ha rådført seg med politiet.

– Også skulle jeg gå med Knut Arild, sier hun smilende.

Hareide, som ble utskjelt av mange av sine egne for å delta i paraden, kommenterer raskt at det han betaler for å gå i paraden er så liten sammenlignet hva Aden og andre opplever.

– Den type hatkriminalitet, vold og trusler skal ingen oppleve. Og når én minoritet opplever det, så angår det oss alle sammen, sier Hareide.

LES: Haugland sier ja til at homofile kan adoptere

Rekordparade

Med 104 paradeinnslag er rekorden fra 2014, da Oslo var vertskap for Europride , slått.

– Vi gleder oss til tidenes folkefest og en sterk politisk markering. Engasjementet for hele Oslo Pride og spesielt paraden er rekordhøy. For Orlando og i solidaritet med alle som ikke har mulighet til det verden rundt, heiser vi regnbueflagget så høyt vi kan, sier Lars Arnesen, styreleder i Oslo Pride.

I 2015 var det om lag 25.000 deltakere i paraden, og hundretusener av mennesker heiet den fram i Oslos gater.

– Alle er velkommen. Skeive, venner av skeive, familie og alle andre. Bli med og vis din pride. Bli med og vis solidaritet, sier Arnesen.

Han gikk fremst i paraden med blant andre likestilling- og diskrimineringsminister Solveig Horne (Frp), Oslos ordfører Marianne Borgen (SV), varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), byråd for mangfold Geir Lippestad (Ap) og styreleder Nora Mehsen i Skeiv verden .